Після України Росія почала тероризувати Європу

Вівторок, 10 січня 2006, 10:49

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що газовий концерн збирається підвищити середню європейську ціну на експортний газ до 250 доларів за тисячу кубометрів,

Про це у вівторок повідомляє УНІАН з посиланням на "Комерсант".

Натомість деякі європейські держави вже висловили незадоволення високими цінами.

Зокрема, Болгарія, яка купує велику частину російського газу по 83 долари, відкинула пропозицію "Газпрому" про перегляд десятирічного контракту на бартерний транзит газу.

Проти підвищення цін виступає і Молдова, яка раніше одержувала газ по 80 доларів за тисячу кубометрів, і відмовляється купувати газ по 160 доларів.

Румунія також незадоволена високими цінами на російський газ.

Міністр фінансів Румунії нагадав, що посередники свого часу відмовилися від закупівель газу по 250 доларів, і тепер Румунії доведеться до 2030 року купувати блакитне паливо по 270-285 доларів.

Водночас міненерго Туреччини вже розглядає можливість звернення до міжнародного арбітражу, якщо сторони не домовляться про зниження цін на російський газ.

Деякі держави Європи вже шукають альтернативи постачанням російського газу.

Зокрема, Угорщина спільно з іншими країнами має намір купувати середньоазіатський газ через Туреччину і Австрію.

Крім того, Угорщина спільно з Хорватією, Словенією, Австрією і Словаччиною обговорює проект будівництва трубопроводу для постачань скрапленого газу з Близького Сходу і з Північної Африки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...