Американця розчарувала ненависть між Тимошенко і Ющенком

Середа, 11 січня 2006, 10:16

Колишній посол США в Україні Вільям Міллер вважає головною причиною розколу "помаранчевої коаліції" фундаментальну різницю в ідеологічних поглядах її лідерів.

Про це він сказав у виступі в Інституті Кеннана у Вашингтоні, повідомляє Радіо "Свобода".

Міллер відзначив, що минулий рік виявив відсутність згоди між Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко щодо ключових питань державної політики, особливо в економіці.

Зокрема, він відзначив відмінності у їхньому ставленні до реприватизації, втручання держави в економіку та розслідування злочинів попереднього режиму.

За останній рік колишній посол тричі був в Україні. Під час своїх поїздок, за словами Міллера, він намагався оцінити ймовірність єднання помаранчевих сил на парламентських виборах.

Колишній посол зізнається, що під час спілкування із провідними політиками він був глибоко розчарований ненавистю у відносинах колишніх союзників, та втратою Ющенком лідерських позицій.

Він також вказав на відсутність прогресу у діяльності влади щодо низки ключових питань: "Спроби побороти корупцію були зупинені, значною мірою через колишнього генпрокурора Святослава Піскуна. Справа Гонгадзе досі до кінця не розв'язана. І все ще зберігаються підозри щодо корупції у вищих ешелонах влади".

"Не зважаючи на урочисту демонстрацію єдності на Майдані 22 листопада, під час святкування річниці революції, було очевидно, що її ключові лідери не знаходят спільної мови, ставлячи під сумнів повноваження один одного, і водночас декларуючи відданість революційним принципам", - додав він.

Водночас, на думку Міллера, конкуренція серед українських політиків та гостре політичне протистояння є ознаками здорової демократичної системи.

"Він особливо схвально оцінив той факт, що в Україні існують відкрите обговорення та публічні дискусії у ЗМІ щодо питань державної політики", - зауважує Радіо "Свобода".

Водночас, Міллер наголосив, що різні політичні сили повинні погодитися на компроміси, аби дійти згоди щодо напрямку подальшого розвитку України.

Колишній посол вважає позитивним ліквідацією в Україні партії влади, яка б маніпулювала політичними процесами. Це робить неможливим насильницький диктат з боку однієї політичної сили.

У той же час Міллер зауважив, що нові умови постачання газу і для нього залишаються незрозумілими.

На його думку, українське керівництво повинно було використати гарантії, надані США у 1994 році, щодо захисту від економічного тиску з боку Росії.

Колишній посол сподівається, що майбутні парламентські слухання роз'яснять ситуацію навколо останніх російсько-українських газових домовленостей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування