Ющенко радіє, що Україна робить Європі "унікальну" послугу

Середа, 11 січня 2006, 12:39

Президент Віктор Ющенко заявляє, що в поточному році через Україну буде прокачено рекордну кількість газу в Європу - до 121 млрд. кубометрів - це визначено договором від 4 січня.

Про це Ющенко заявив на спільній прес-конференції з президентом Росії Володимиром Путіним після їхньої зустрічі в середу в Астані.

"Ми домовилися про збільшення прокачування російського газу в Європу на 11 млрд. плюс. Таким чином, у 2006 році ми будемо мати рекордну кількість російського газу в Європу - приблизно 121 млрд. кубометрів", - сказав він.

"Це гарна відповідь на всі проблеми, що були надзвичайно серйозними і з одного і з іншого боку", - відзначив Ющенко, додавши, що Україна - це транзитна територія.

"Це та унікальна послуга, що має Україна для постачальників у Європу газу, і тому ми сьогодні торкнулися цього питання", - сказав він.

Ющенко також повідомив, що лідери двох країн вирішили, що найближче засідання двосторонньої енергетичної комісії буде присвячено розвитку нових проектів.

"Нам дуже важливо продемонструвати сьогодні Європі, що Росія й Україна - це дуже важлива кореспондентська пара, що може гарантовано, стабільно, високоякісно постачати газ, забезпечити його транзит до ключового споживача", - сказав він.

Ющенко зазначив, що в цьому контексті має велике значення питання консорціуму і будівництва газопроводу "Богородчани-Ужгород", тема будівництва газопроводу "Новопсков-Ужгород", "цікаве питання будівництва газопроводу "Александров Гай - Новопсков" і так далі".

"Є над чим попрацювати нашій комісії. Це вигода обопільна. Ми відкриті в цьому процесі", - сказав Ющенко.

Водночас прем'єр Юрій Єхануров, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу, сказав, що уряд має намір переглянути незаконно видані наприкінці 2004 року ліцензії на видобуток нафти і газу, через які Україна торік недоодержала близько 2 млрд. куб. м. газу.

"Україна за минулий рік недоодержала близько 2 млрд. куб. м. газу через те, що не йде його видобуток. Були роздані незаконно ліцензії, в основному, протягом 14 днів - з 17 по 31 грудня 2004 року - усім потрібним людям", - сказав Єхануров.

Він уточнив, що ліцензії були відібрані переважно в державних підприємств, таких, наприклад, як "Чернігів- і "Полтаванафтогазгеологія" і віддані приватним структурам.

Єхануров повідомив, що завершила роботу міжвідомча робоча група з визначення правомірності надання в 2004-2005 роках спеціальних дозволів - ліцензій на користування надрами.

Він доручив оголосити результати її роботи і підготувати матеріали для розгляду на засіданні Кабінету міністрів із залученням правоохоронних органів.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News