Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європарламенті хочуть поговорити з Росією, щоб не було так, як з Україною

Середа, 11 січня 2006, 18:28

Європарламентарі відзначають газову залежність Європейського Союзу від офіційної Москви, однак звертають увагу на те, що Росія також залежить від ЄС.

Такі думки пролунали в середу в Брюсселі в ході позачергового засідання делегації Європейського парламенту у зв'язках з Україною, присвяченого наслідкам газової кризи між Москвою і Києвом.

Зокрема, голова делегації у зв'язках з Росією Каміл Урлінгс, сказав:

"Проблеми декількох членів ЄС - проблеми усіх. Те, що ми залежимо від Росії - це правда. Але якщо в даний момент ми говоримо про енергетичну залежність (від Росії), то і Росія залежить від нас: ЄС багатий і надійний клієнт, що купує їхню нафту, газ".

Урлінгс також нагадав про зацікавленість Росії в поглибленні двосторонньої співпраці з Європейським Союзом.

"Вони хочуть мати нову угоду з ЄС, що дозволить одержати нові вигоди для російської економіки... Росія також зацікавлена в підтримці в плані вступу до СОТ, що також буде мати великий позитивний ефект для Росії. Якщо вони хочуть поглиблювати нашу співпрацю, то повинні виконувати певні умови. Це стосується як надійних постачань енергоносіїв, так і поваги до суверенітету сусідніх країн", - заявив він.

Європарламентар також запросив усіх присутніх взяти участь у засіданні делегації ЄК у зв'язках з Росією, що відбудеться за участі представників Державної думи 26 січня.

"Ми повинні дати дуже сильний сигнал - ми хочемо бути партнером Росії, але не за будь-яку ціну", - підкреслив він.

У свою чергу представник ЄК Хільда Хардеман, говорячи про угоду про постачання газу в Україну, привітала факт переходу взаєморозрахунків між сторонами з бартеру на цінову основу.

Разом з тим, вона виразила стурбованість у зв'язку з тим, що в документі чітко зафіксовані на п'ять років ціни транзиту газу і тільки на півроку ціни на газ для України.

"Це - не задача Європейської Комісії говорити про те, що це значить. Ми віримо, що сторони не допустять, щоб будь-які дискусії в майбутньому призвели до сценарію, що ми бачили в перші дні 2006 року", - підкреслила вона.

Крім того, представник ЄК висловилася за необхідність проведення в Україні реформ, спрямованих на зниження енерговитратності.

У ході обговорення питання європарламентарі виразили стурбованість ситуацією.

"Ми стурбовані тим, що відбувається. Потрібно якомога швидше сісти за стіл переговорів і знайти рішення. Потрібно говорити з Росією. Тому що спочатку - Україна, потім Болгарія, потім - інші члени ЄС. У нас не залишилося часу чекати. Ситуація серйозна", - сказав представник Польщі.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування