Ющенку пропонують диктатуру?

Середа, 11 січня 2006, 19:12

Політичні експерти прогнозують можливі наслідки введення в Україні прямого президентського правління.

На питання про наслідки введення президентського правління директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко зазначив, що "для того, щоб говорити про наслідки, для початку потрібно сказати про підстави”.

При цьому він наголосив, що не бачить “жодних підстав для введення прямого президентського правління, оскільки вступила в дію конституційна реформа, а тому створюється новий центр прийняття рішень – парламент".

"І в парламенті є більшість, що показало голосування по відставці уряду, тобто жодної підстави для розпуску парламенту на разі немає”, - зазначив Бондаренко.

Крім того, на думку політолога, “введення прямого президентського правління в даних умовах – це просто крок до диктатури”.

Ведення президентського правління, на переконання директора Центру політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребінського, “був би перший крок до імпічменту Віктора Ющенка".

Він вважає, що “реалізувати ці плани можна лише в режимі тоталітарної держави”. Політолог наголосив, що “Україна до таких держав не належить, а щоб перетворити наш устрій на тоталітарний ані в Ющенка, ані в його команди можливостей нема”.

“Це просто емоційна політична заява людей, які опинилися в дуже складному становищі, - зазначив Погребінський і додав, що їх позиції суттєво зараз послаблені й вони просто хапаються за соломинку”.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що політична ініціатива про введення президентського правління “є непродуманою як з політичної, так і з правової точки зору”.

Він пояснив, що “в нас немає механізмів, визначених у Конституції, або в інших законодавчих актах, які б регулювали стан прямого президентського правління”.

На думку політолога, “фактично такі заклики можуть сприйматися як заклики до державного перевороту, й такі оцінки вже з‘явились”.

Тому, він не виключає, що “подібні ініціативи можуть бути певним інформаційно-політичним зондажем ідей, які будуть реалізовуватися не сьогодні, а після парламентських виборів, якщо новий склад Верховної Ради не зможе сформувати ні парламентську коаліцію більшості, ні новий уряд”.

Керівник проекту "Політична думка" Володимир Полохало зазначив, що “пряме президентське правління – це така собі недемократична фантастика, яка не має реальних підстав для реалізації”.

Політолог назвав такі заяви як “темпоральні, експансивні, екстравагантні й зовсім неелегантні (користуючись терміном президента Ющенка) висловлювання в контексті його демократичної програми і постулатів”.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...