Ослунд думає, що Тимошенко і Янукович об’єднаються

Четвер, 12 січня 2006, 09:27

Голова делегації Європарламенту у зв’язках із Україною Марек Сівец заявив, що Москва вдалася до "газової зброї" проти Європейського Союзу, влаштувавши газову кризу.

"Те, що показала Москва, – це імперіалістична політика цієї країни, що аж ніяк не є прийнятною... Ми мусимо створити спільну європейську енергетичну політику саме для того, щоб уникнути таких криз у майбутньому. Коли я говорю про європейську політику, я маю на увазі – і за участю України", - сказав Сівец, повідомляє Радіо "Свобода".

Говорячи про наслідки рішення Верховної Ради відправити уряд Юрія Єханурова у відставку, Сівец сказав, що це "частина дуже егоїстичної й дуже грубої виборчої гри".

"Я вважаю, що парламентарі, які проголосували за відставку уряду, – це група, що дійсно рветься до влади, що хоче змінити цей уряд після виборів", - сказав він.

Водночас дослідник Інституту міжнародної економіки Андерс Ослунд заявив, що рішення парламенту відставити уряд Єханурова необхідно розглядати в контексті майбутніх парламентських виборів.

“Відставка уряду послабить довіру до української економіки, але не набагато. Оскільки усі й так очікують на вибори 26 березня. І саме вони будуть вирішальними. Головне те, що був ухвалений непоганий бюджет наприкінці року. І навряд чи хтось мав якісь очікування від уряду напередодні виборів”, - зазначив він.

Об’єднання блоку Юлії Тимошенко з Партією регіонів під час голосування за відставку уряду Єханурова Ослунд уважає ймовірним початком нового політичного союзу:

“Це визначальне питання зараз – якими будуть політичні союзи після виборів. Досі союз між блоком Тимошенко та Партією регіонів був неможливим. Цікаво буде подивитися, чи це голосування призведе до такого союзу. Я думаю, питання залишається відкритим”, - сказав він.

Водночас, на думку Ослунда, запровадження прямого президентського правління зараз не буде корисним для України:

“Для уряду Єханурова природно залишитися перехідним урядом, враховуючи, що вибори відбудуться вже незабаром. Якщо все управління здійснюватиме сам Ющенко, то це не вплине на ситуацію в державі”, - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування