Литвин не хоче виправлятися

П'ятниця, 13 січня 2006, 12:08

Спікер Володимир Литвин заявляє, що рішення парламенту про відставку уряду Єханурова не буде скасоване.

"Я уважно прочитав лист (президента Віктора Ющенка з проханням скасувати постанову ВР), я сподіваюся, що категоричність висловів викликана ситуацією, але я не думаю, що парламент скасує своє рішення", - сказав Литвин на прес-конференції у п’ятницю.

"Справа в тім, що парламент може розглядати законодавчу ініціативу президента України у вигляді проекту постанови, у вигляді проекту закону. Це – лист президента України до депутатів. Я направив всі документи у відповідні комітети для експертного заключення і підготовки відповідних висновків і для ознайомлення народних депутатів", - зазначив спікер.

На думку Литвина, відставка уряду є справедливою. "Так, тут є політичний момент, але це було в правовому полі. "Так. Очевидно, ще не прорахували всі наслідки. Так, очевидно, в ряді випадків верх брали емоції", - сказав Литвин.

"У парламенту не було іншого виходу. Як показати жовту карточку уряду. І не більше того. Парламент вніс пересторогу уряду, що дальше так працювати з вищим законодавчим органом не можна", - сказав він і додав, що "гірше не буде".

Він також зазначив, що "в Україні нічого незвичайного не відбулось. В країні є президент України, в країні є 15-й уряд, який працює з приставкою в.о. і не більше того".

Він також повідомив, що у п’ятницю провів телефонну розмову з президентом і "не відчув у його висловах налаштованості на неконституційні і радикальні кроки".

Він також впевнений, що "парламент не дуже зміниться після парламентських виборів". "Краще з ним не сваритись", - додав він.

Він також додав, що правову оцінку рішенням парламенту може дати лише Конституційний суд.

Але водночас Литвин зазначив, що конституційна криза спричинена в основному тим, що у низки депутатів існує побоювання "що цей суд почне переглядати новий варіант Конституції, який вступив в дію з 1 січня цього року, тобто апріорі існує недовіра Конституційному суду".

Литвин зазначив, що таке побоювання існує тому, "що попередній Конституційний суд приймав політичні рішення, які отримували правову форму".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування