RAIFFEISEN ВИЗНАВ, ЩО ВОНИ ВИКОНУЮТЬ У РОСУКРЕНЕРГО ФУНКЦІЇ "ПРИКРИТТЯ"?

Понеділок, 16 січня 2006, 09:45

Російський "Газпром" виступив за оприлюднення інформації про реального власника компанії "РосУкрЕнерго" - посередника, який 2006 року постачатиме в Україну російський та туркменський газ.

Як повідомляє телеканал ICTV, "на сьогоднішній день відомо, що половина акцій цієї компанії належить "Газпрому".

Решта, за словами каналу, "формально перебуває у власності австрійського "Райфайзенбанку", але він лише представляє приватних осіб, які своїх імен не розголошують".

За розкриття таємниці щодо реальних акціонерів виступив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Він переконаний, що компанія, від якої залежить енергетична безпека України та Росії, має бути абсолютно прозорою.

Водночас Держдума Росії доручила комітету з власності отримати від уряду і "Газпрому" дані про співвласників Rosukrenergo. Про це повідомив російській газеті "Ведомости" член фракції "Родіна" Олег Шеїн, ініціатор депутатського запиту.

"Ми готові дати депутатам інформацію", — запевнив представник “Газпрому”. А чиновник, близький до ради директорів "Газпрому", заявив, що його відомство "розбирається з цією угодою".

Rosukrenergo зі статутним капіталом $35 000 зареєстрована у швейцарському кантоні Цуг у 2004 році. По 50% володіють Arosgas, 100%-на "дочка" Газпромбанку, і Centrogas, що на 100% належить Raiffeisen Investment AG, яка входить у Raiffeisen Banking Group.

За словами члена правління Raiffeisen Investment Вольфганга Пучека, у його компанії "є кілька партнерів, що співпрацюють з нею в діяльності Rosukrenergo".

"Партнери поки зберігають анонімність через голосні заяви української сторони", — пояснює Пучек. Він обіцяє, що Rosukrenergo розкриє бенефіціарів напередодні публічного розміщення акцій, яке планується провести в 2007 році.

Подробиці співробітництва розповіло джерело, близьке до акціонерів Rosukrenergo. Raiffeisen Investment виконує функції керуючого фондом, пайовики якого — кілька інвесторів. На їхні кошти і закуповується газ. Після перепродажу газу пайовики одержують дивіденди, а Raiffeisen Investment заробляє комісійні.

"Це елегантний спосіб законно не оприлюднювати бенефіціара", - відзначив у коментарі "Ведомостям" партнер "Джон Тайнер і партнери" Валерій Тутихін.

"Великі західні банки використовують подібні схеми, коли їхні клієнти хочуть зберегти анонімність. Клієнт одержує від банку структуровану ноту й у будь-який момент може перетворити актив у власність. Але це відбувається украй рідко, зазвичай імена пайовиків залишаються в таємниці. Їхній склад може мінятися. Тому навряд чи можна з'ясувати справжніх бенефіціарів Rosukrenergo", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування