"Газпром" жиріє на українських харчах?

Вівторок, 17 січня 2006, 12:01

Акції "Газпрому" піднялися в ціні на 20 відсотків з 10 січня, коли російський ринок знов відкрився після "затяжних" різдвяно-новорічних канікул.

На думку Файненшл Таймс, це сталося через "певну активність закордонних інвесторів, яку ті виявляли, відколи накінець минулого року було знято обмеження для закордонних капіталовкладників".

Також видання звертає увагу на заклик "Газпрому" до більшої прозорості стосовно власників компанії-посередника "РосУкрЕнерго".

Зокрема, про це заявив керівник компанії Олексій Міллер, "який саме намагається збільшити привабливість "Газпрому" у першу чергу для інвесторів".

Часопис зазначає, що рішення "Газпрому" обмежити газопостачання до України, у такий спосіб зменшивши постачання до західної Європи через транзитний газотяг, що проходить тереном України, знов спричинилося до дебатів щодо залежності Європи від російського газу".

Водночас Файненшл Таймс додає, що все це ніяк не погіршило образ "Газпрому" в очах інвесторів.

Зокрема, у понеділок міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's повідомило про "підняття рейтингу "Газпрому" з рівня ВВ до рівня ВВ+, прогноз по рейтингу позитивний".

У той же час міжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" змінило прогноз по довгостроковим рейтингам НАК "Нафтогаз України", які знаходяться на рівні "BB-", зі "стабільного" на "негативний".

Щодо зростання акцій "Газпрому", то голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив: "Факти такі, що (після досягнення домовленостей між Росією та Україною) за перші десять днів капіталізація "Газпрому" збільшилась на 22 відсотки".

"Це факт, який нікуди не подінеш. Просто зреагував ринок... Це не журналісти, не політологи зі своїми оцінками, це об'єктивна реальність", - додав він.

Українська правда за матеріалами Бі-Бі-Сі, РІА "Новости", Ліга, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування