Половина "РосУкрЕнерго" змінила власника, а саму "РосУкрЕнерго" міг замінити лисий чорт

Вівторок, 17 січня 2006, 13:38

Власником половини акцій "РосУкрЕнерго" буде "Газпром" напряму замість "Газпромбанку".

Про це повідомив на прес-конференції в Києві керівник "Нафтогазу України" Олексій Івченко, який послався на повідомлення, отримане від "Газрому".

"Вчора засідала рада директорів "РосУкрЕнерго" і вирішила, що 50%, якими володів "Газпромбанк", переходять напряму "Газпрому", - сказав Івченко.

Івченко зазначив, що вони надсилали запит до "РосУкрЕнерго" щодо викупу інших 50% акцій, але не отримали відповіді від "Райффазен Інвестмен".

"В усних розмовах, в тому числі коли ми перебували в Австрії, чільні особи заявили, що розглядають питання про продаж частки в "РосУкрЕнерго", - сказав Івченко.

Під час прес-конференції він також заявив, що впевнений у збереженні команією "РосУкрЕнерго" ціни 95 доларів за тисячу кубометрів протягом найближчих п’яти років.

Івченко пояснив, що в угоді ціна 95 доларів зафіксована тільки на перше півріччя, бо в цей час Україна матиме прямий контракт з Туркменістаном про постачання газу по 80 доларів.

"Чи буде ціна 95 доларів (від РосУкрЕнерго) на наступні роки? Так, бо в угоді є пункт 5, який говорить, що ціна на газ і його транзит змінюється лише за згодою двох сторін", - додав Івченко.

Івченко також сказав, що ціна 95 з'явилася в наслідок обрахунку за "європейською формулою", яка, втім, є "комерційною таємницею".

На питання ж, звідки взялася базова ціна 230 доларів, Івченко відповів: "У мене є припущення, що зі стелі. На жоден запит щодо обґрунтування такої ціни ми відповідь не отримали".

Про мотиви створення спільного підприємства між Нафтогазом і РосУкрЕнерго для продажу газу в Україні, Івченко сказав: "Це робиться з метою отримання економічно обґрунтованої ціни на газ".

"Ми хочемо купувати газ по 95 доларів, і нам все одно, чи це газ від Газпрому, чи від РосУкрЕнерго, чи від чорта лисого – але щоб ціна була 95 доларів!", - додав він.

"Чому нас повинно цікавити, за якою ціною Газпром продає газ "РосУкрЕнерго", які прибутки будуть у "РосУкрЕнерго"? Це все діється за межами України – тому не сушіть собі голову, не беріть важкого у руки".

"Те, що відбувається за межами України, нас не цікавить. Чому ми повинні турбуватися за чуже обличчя? Це не наше обличчя!", - сказав Івченко.

Івченко повідомив, що "Нафтогаз" підготував свій варіант міжурядового протоколу і направив його "Газпрому" – планується, що документ буде підписано під час зустрічі прем’єрів України та Росії у лютому.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування