Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вирішила закидати Росію нотами

Вівторок, 17 січня 2006, 14:28

Україна закликає Росію припинити несанкціоновані переміщення російських моряків Чорноморського флоту Росії територією України.

Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Протягом останніх днів з боку Чорноморського флоту Російської Федерації мають місце факти порушення положення базових договорів і законодавства України", – сказав Огризко.

Він заявив, що переміщення російських моряків територією України, зокрема, у Генічеську (Херсонської області) на станції гідронавігаційної системи "Марс-75" є несанкціонованим.

"Такі переміщення можуть мати місце тільки при узгодженні з українською стороною", – зазначив заступник міністра. "Найближчим часом українська сторона проінформує російську сторону у вигляді ноти і вимагатиме припинення порушень", - додав він.

На питання про законність використання табличок "територія Міноборони Росії" на об'єктах ЧФ, Огризко відповів: "Уся територія, на якій тимчасово знаходиться Чорноморський флот, є територією України і використання таких табличок є незаконним".

Він також додав, що носіння зброї представниками ЧФ за межами баз у населених пунктах України також є порушенням, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У той же час Огризко спростовує заяву міністра оборони Росії Сергія Іванова про приналежність Ялтинського маяка Чорноморському флоту відповідно до двосторонніх україно-російських документів.

Також Огризко повідомив, що "наше міністерство направило ноту в МЗС РФ, який проінформувало про рішення нашого уряду (створення комісії з інвентаризації) і висловили надію, що з російського боку буде надано відповідне сприяння".

Заступник міністра підкреслив, що склад комісії уже визначений, і на даний час готуються необхідні документи для її роботи. "Ми проінформуємо російську сторону, щоб спільно, я підкреслюю, разом з російською стороною провести цю роботу", - відзначив він.

Також Огризко нагадав про продовження "несанкціонованих робіт упродовж кількох днів у районі Керченської протоки" і підкреслив, що вже протягом двох тижнів російське судно "Уренгой" заходить у територіальні води України, порушуючи державний суверенітет.

За його словами, у суботу тимчасовому повіреному Росії була вручена відповідна нота.

Огризко підкреслив, що подібні роботи можуть вестися тільки за узгодженням з Україною. "Ми чекаємо від російської сторони швидких і адекватних кроків, щоб дані порушення були максимально швидко зупинені", - заявив перший заступник міністра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування