Дискримінацію України довели рейтингом

Середа, 18 січня 2006, 15:08

Підвищення міжнародним рейтинговим агентством Standard & Рооr's довгострокового кредитного рейтингу "Газпрому" до позитивного й одночасне зниження агентством рейтингів "Нафтогаз" підтвердили нерівноправність сторін у підписаній 4 січня 2006 року угоді про постачання газу.

Таку думку висловив екс-міністр палива й енергетики, директор Інституту проблем екології й енергозбереження Сергій Єрмілов на прес-конференції в Києві в середу.

"Це підтверджує, навіть на підставі тих документів, що доведені до громадськості і до яких мають доступ рейтингові агентства, що "Нафтогаз України" уклав нерівноправну, невигідну угоду з "Газпромом" на користь останнього", - сказав він.

Єрмілов підкреслив, що якби угода була рівноправною, кредитні рейтинги компаній залишилися б незмінними, або ж обопільно підвищилися.

Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's 16 січня підвищило довгостроковий кредитний рейтинг російської газової компанії ВАТ "Газпром" до "ВВ+" до "ВВ" унаслідок зміцнення підтримки держави і після одержання компанією $7 млрд. за її акції, придбані у дочірніх підприємств "Газпрому".

Разом з тим міжнародне рейтингове агентство Fitch змінило прогноз довгострокових рейтингів НАК "Нафтогаз України" у національній і іноземній валюті, що знаходяться на рівні "BB-", зі "стабільного" на "негативний".

"Газпром", "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія) 4 січня в Москві підписали Угоду про врегулювання відносин у газовій сфері.

Сторони в сфері забезпечення транзиту приналежного "Газпрому" (ТОВ "Газекспорт") і RosUkrEnergo природного газу через територію України і Російської Федерації погодили на термін до 1 січня 2011 року ставку плати за транзит у розмірі $1,60 за 1 тис. куб. м. на 100 км відстані.

Сторони також погодили як постачальника російського газу в Україну компанію RosUkrEnergo. "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo домовилися про створення не пізніше 1 лютого 2006 року спільного підприємства для реалізації на внутрішньому ринку України природного газу, що надходить з території Російської Федерації.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування