Гриценко вважає українську владу критично неефективною

Середа, 18 січня 2006, 16:37

Міністр оборони Анатолій Гриценко вважає критичною ситуацію з ефективністю влади в Україні.

"З погляду ефективності влади ситуація сьогодні критична", - сказав він в інтерв'ю "Фактам".

"По-перше, ще не вийшла на високий рівень ефективності влада виконавча - від Кабміну до районної держадміністрації. Протягом року тисячі людей по усій вертикалі влади були замінені новими, не у всіх випадках - кращими. Це визнають і президент, і прем'єр, це видно і людям", - відзначив міністр.

"По-друге, неефективно функціонує парламент. Він уже давно націлений на вибори, що відбивається на його роботі. У Раді як не було, так і немає стійкої більшості", - додав він.

На думку Гриценка, ситуативна підтримка окремих законів не дозволяє формувати "цілісну і послідовну політику". При цьому ситуація збільшилася з формуванням антиурядової більшості.

У той же час Гриценко сказав, що не підтримує заяви про введення прямого президентського правління.

"Я вважаю їх у нинішніх умовах непродуманими і навіть провокаційними. Так, пряме президентське правління може бути ефективним, при належному баченні перспективи і гарному організаційному забезпеченні. Але тоді нам потрібно забути про Конституцію, про демократію і європейські цінності і повернутися в авторитарне-тоталітарне минуле на кілька десятиліть назад", - сказав міністр.

Гриценко оцінив подібні заклики як "емоційне прагнення струснути суспільство і політикум, попередити, чим може закінчитися конфлікт між галузями".

"Неефективна влада рано чи пізно породжує в суспільстві необхідність твердої руки, авторитарної влади, що наведе порядок", - відзначив він.

У той же час Гриценко відкинув можливість уведення прямого президентського правління або надзвичайного стану.

"Я думаю, що за рік президентства Ющенка всі ми переконалися, що Віктор Андрійович не схильний до різких дій у внутрішній політиці. Шлях Ющенка - це шлях пошуку компромісів. Іноді, на думку навіть найближчих прихильників, зайве довгий шлях, іноді - не самий результативний", - відзначив міністр.

Що стосується приводу для відставки Кабміну – газової угоди – то Гриценко відзначив, що в переговорах і підписанні документів мав би брати участь не тільки "Нафтогаз".

"На жаль, але більшість членів уряду не знають про те, що насправді було підписано в Москві 4 січня. Прем'єр-міністр пообіцяв, що на одному з найближчих засідань Кабміну ми обговоримо всі ці питання детально", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News