Плачкова й Головатого потягнуть в прокуратуру, а Івченка звільнять?

Четвер, 19 січня 2006, 12:01

Верховна Рада включила до порядку денного проект постанови, що пропонує звільнити Івана Плачкова з посади міністра палива й енергетики і висловити недовіру Олексію Івченку як голові правління НАК "Нафтогаз України".

За включення до порядку денного відповідної постанови проголосували в четвер 229 народних депутатів з 394, що зареєструвалися в сесійному залі.

Цей проект постанови був підготовлений парламентським комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки, передає "Інтерфакс-Україна".

Плачкова й Івченка пропонують звільнити у зв'язку з їх "некваліфікованими діями, що несуть загрозу для національної безпеки України".

Угоду від 4 січня між "Нафтогазом", "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" пропонується вважати такою, що суперечить чинному законодавству і такою, що підписана "з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства".

Крім того, комітет пропонує доручити Рахунковій палаті до 1 лютого поточного року провести комплексну перевірку фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" за період у 2004-2005 роках і в 2006 році, а також відносин НАК з "РосУкрЕнерго".

Комітет також пропонує рекомендувати Генпрокуратурі перевірити і дати оцінку угоді і діям чиновників, що брали участь у його підготовці і підписанні.

Члени комітету пропонують рекомендувати Кабміну негайно затвердити новий склад наглядової ради "Нафтогазу" для посилення контролю за діяльністю компанії, зобов’язати уряд усі відносини з Росією, Туркменістаном, Узбекистаном і Казахстаном, що стосуються забезпечення України газом, врегулювати на основі міжурядової угоди з подальшої їхньої обов'язкової ратифікації Верховною Радою.

Водночас Блок Юлії Тимошенко виступив з вимогою притягнення до кримінальної відповідальності міністра палива та енергетики Івана Плачкова і Сергія Головатого.

"Ми вимагаємо відкриття кримінальної справи за фактом зради національних інтересів. Хай Генпрокуратура вивчає це питання, ми ж вважаємо, що притягнуті до відповідальності мають бути Плачков і Головатий", - сказав "Українській правді" один з лідерів БЮТ Богдан Губський.

При цьому він підкреслив, що такою є офіційна позиція блоку Тимошенко. Ще однією вимогою він назвав звільнення урядовців, причетних до газових домовленостей – крім Плачкова і Головатого, Губський назвав керівника "Нафтогазу України" Олексія Івченка.

На питання, в чому провина Головатого, який не брав участі в газових переговорах, він зазначив, що той погодився із нормою угоди, згідно з якою "суперечності між Україною і Росією будуть розглядатися у московському суді".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування