Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У світі вже порахували, скільки Україна втратить через газ

Четвер, 19 січня 2006, 13:52

Експерти Світового банку прогнозують, що Україна внаслідок газової угоди втратить близько 2 відсотків зростання ВВП в 2006 році.

Про це йдеться в прес-релізі, поширеному українським представництвом банку.

До оголошення про збільшення цін на газ Світовий банк прогнозував зростання ВВП в межах від 3.5% до 5.5%. Зараз він становитиме близько 1.5 - 3.5%.

Водночас експерти банку збільшили прогнози дефіциту бюджету на цей рік для України – якщо раніше він був 3.5-4% ВВП, то зараз 4.2-4.7% на рік, якщо не проводитимуться корективні заходи.

Затверджений бюджет на 2006 рік передбачає, що дефіцит складатиме 2.6% ВВП, що дорівнює загальнодержавному дефіциту близько 3% ВВП.

"У зв'язку зі вразливістю України до цін на газ, нова газова угода є значною зміною, а її короткострокові та середньострокові наслідки для економіки будуть серйозними", - сказав старший економіст представництва Світового банку Марк Девіс.

"Для України підвищення цін на природний газ означає збільшення тиску на виробництво, державні фінанси та платіжний баланс. Залежно від реакції на рівні економічної політики, воно може також створити інфляційний тиск, хоча одноразове пристосування до підвищених цін на енергоносії викликає менше тривог, ніж швидкі зміни у попиті на гроші через зміни в очікуваннях", - зазначив він.

Наразі Світовий банк не може оцінити вплив збільшення цін на газ на рівень інфляції у 2006 році.

У зв'язку з підвищенням ціни на газ та пов’язаного з ним тиску Світовий банк рекомендує Україні проведення реформ в галузі енергозбереження.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування