Росіяни думають, що газові угоди ще перероблять

Четвер, 19 січня 2006, 16:31

Більшість росіян підтримують дії керівництва країни на переговорах з Україною щодо газового питання.

Відповідно до опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), 73% росіян вважають, що позиція Росії на переговорах з Україною і прийняті рішення відповідають інтересам країни. Протилежну точку зору поділяють 13%.

Майже 40% опитаних вважають, що вимога Росії про перегляд тарифів на газ викликана не політичними, а економічними причинами, і, насамперед, ростом світових цін на енергоресурси.

При цьому 36% росіян називають найважливішою підставою для перегляду тарифів принциповий підхід Росії до переходу до ринкових відносин і на ринкові ціни з усіма країнами ближнього зарубіжжя. Однак майже чверть респондентів (23%) бачать головну причину в прагненні керівництва "Газпрому" збільшити свої доходи.

Що стосується прийнятих рішень з постачань газу в Україну, то, на думку 33% росіян, вони пішли, швидше, на користь Росії, 18% опитаних вважають, що виграла, швидше, Україна.

Стільки ж - 18% респондентів - думають, що обидві сторони однаковій мірою виграли від досягнутої угоди, а 12% - що однаковою мірою програли. 19% учасників опитування взагалі не змогли визначити "переможця".

Більшість опитаних (61%) відзначили, що досягнуті між Москвою і Києвом угоди мають, швидше, тимчасовий характер і можуть уже найближчим часом бути переглянуті. Тільки 21% респондентів вважають їх довгостроковими, що не підлягають перегляду в майбутньому.

53% вважають, що "газова криза" істотно не вплине на ставлення українського народу до Росії; погіршення, супроводжуване ростом антиросійських настроїв, прогнозують 31% опитаних; на покращення сподіваються 5%.

Опитування ВЦВГД проводилося 14-15 січня за участю більш як 1500 осіб у 153 населених пунктах у 46 областях, краях і республіках Росії.

У той же час соціологи Фонду "Громадська думка" констатують, що частка росіян, що вважають відносини між Україною і РФ гаоними, скорочувалася протягом всього 2005 року.

Так, у січні 2006 року лише 22% росіян вважають відносини між двома країнами гарними, тоді як рівно рік тому таких було 49%. Поганими відносини Москви і Києва зараз називають майже втричі частіше - 58% (у січні 2005 року - 21%).

При цьому респонденти не схильні покладати відповідальність за погіршення відносин з Україною на російську владу. На думку 56% опитаних, останні прагнуть до зближення з нею, а 21% заявили, що такого прагнення немає.

Опитування проводилося 14-15 січня серед 1500 респондентів у 100 населених пунктах 44 областей, країв і республік Росії.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News