Німці виводять РосУкрЕнерго на чисту воду

П'ятниця, 20 січня 2006, 16:30

Половина компанії РосУкрЕнерго, що виступає постачальником російського газу в Україну, належить "Газпрому", а інша половина - групі "Zentragas", за якою стоять холдинги "Ukrinvest" і "Sangas", обидва зареєстровані у Відні.

Про це йдеться в статті "Frankfurter Rundschau", переклад якої наводить Инопресса.ру.

"Raiffeisen Investment", за словами авторів статті, є номінальним власником акцій, який представляє інтереси цих холдингів.

За інформацією видання, "РосУкрЕнерго" з 22 липня 2004 року зареєстрована у швейцарському кантоні Цуг, має капітал у розмірі 100 000 швейцарських франків і знаходиться за адресою: Банхофштрассе, 7, Цуг 6300.

"Мета компанії - торгівля сировиною в енергетичному секторі, в основному газом. Правом підпису володіють: самостійним - Ларс Хауссманн із Херрліберга (Швейцарія) і спільним - Костянтин Чуйченко й Олег Пальчиков, обоє з Москви", - йдеться в статті.

Як відомо, договір про постачання в Україну російського газу підписали голова "Газпрому" Олексій Міллер, керівник "Нафтогазу" Олексій Івченко, а також Чуйченко і Пальчиков від РосУкрЕнерго.

За словами авторів статті, Чуйченко - відомий у Петербурзі як колишній агент КДБ і входить у правління "Газпрому" і "дружить із заступником голови "Газпрому" Дмитром Медведєвим, довіреною особою Путіна".

Пальчиков, за інформацією видання, кілька років тому вже працював у компанії-попередниці РосУкрЕнерго "Eural", а його дружина, "кажуть у Петербурзі", була співробітницею "Газпрому".

"Виходить, що "Газпром" уклав свого роду договір із самим собою? У будь-якому випадку, Ларса Хауссманна, сина власника цюріхської фінансової компанії "Haussmann und Partner", який володіє правом підпису, не було", - йдеться в статті.

Як відзначає "Frankfurter Rundschau", посилаючись на український щотижневик "Дзеркало тижня", формально "Газпром" "вийшов із гри", РосУкрЕнерго постачає газ, а "Нафтогаз" не має права продавати газ РосУкрЕнерго за кордон.

"Це договір між компаніями, а не між державами. З юридичної точки зору уряд у Києві нічого не може зробити з підвищенням цін: там, де немає судді, у позивача немає жодних прав", - підсумовує видання.

Українська правда


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...