Ющенко не ховатиме голову в пісок, а здійснить конституційні кроки

П'ятниця, 20 січня 2006, 16:43

Президент Віктор Ющенко має намір на початку майбутнього тижня зробити низку кроків у рамках своїх повноважень щодо врегулювання кризи, викликаної рішеннями Верховної Ради стосовно відставки уряду.

Про це повідомив заступник голови секретаріату президента Анатолій Матвієнко на брифінгу в п'ятницю в Києві.

"Думаю, у перші дні наступного тижня президент ухвалить адекватне рішення в рамках своїх повноважень. Думаю, у президента залишаються кілька конституційних кроків, які ми будемо знати найближчим часом", - відзначив Матвієнко.

За його словами, президент буде ініціювати "як суб'єкт законодавчої ініціативи адекватне врегулювання того, що не може забезпечити цілісності й ефективність влади".

Заступник голови секретаріату не конкретизував можливі кроки президента.

Матвієнко відзначив, що сьогодні "закривати очі на рішення парламенту - це заривати голову в пісок".

"Президент прекрасно розуміє, що рішення 10 січня (про відставку уряду) існує, однак розуміє, що воно не може мати жодних юридичних наслідків, оскільки є неконституційним", - сказав він.

Президент, повідомив Матвієнко, визнає ухвалену в четвер постанову парламенту про звільнення міністра палива й енергетики Івана Плачкова, міністра юстиції Сергія Головатого і висловленні недовіри керівнику НАК "Нафтогаз України" Олексію Івченку, крім низки пунктів.

Він доручив розробити спосіб з реалізації цієї постанови за винятком цих пунктів, оскільки вони повторюють помилку парламенту, зроблену при ухваленні постанови про відставку уряду.

За словами Матвієнка, дане рішення парламенту свідчить про консолідацію в парламенті тих політичних сил, які зацікавлені в переведенні локальної парламентської кризи в системну кризу влади.

Ці процеси викликані бажанням цих політичних сил контролювати бюджетні потоки, НАК "Нафтогаз України", а також замінити посередників при постачаннях газу, вважає він.

Крім того, Матвієнко відзначив, що опозиційні сили зацікавлені в розхитуванні ситуації в країні, оскільки це є передвиборчими технологіями.

"Президент зробить усе, щоб локалізувати кризу в парламенті і не допустити системної кризи", - підкреслив він.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News