Газову угоду не підписали через Туркменбаши?

Понеділок, 23 січня 2006, 09:36

Причиною переносу підписання угоди про створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo через позицію Туркменістану.

Як пише з посиланням на свої джерела пише "Комерсант-Україна", сторони дотепер не одержали від Туркменії підтвердження про обсяги і ціну газу, що поставляється на Україну як у рамках СП, так і за прямим контрактом.

Остаточно це питання має бути урегульоване в ході переговорів президента, що почалися в Москві, Туркменії Сапармурата Ніязова з міністром палива й енергетики України Іваном Плачковим.

Раніше Плачков заявляв, що Україна прямо законтрактувала на цей рік 22 млрд. кубометрів туркменського природного газу за ціною в $50 за тисячу кубометрів до червня 2006 року з підвищенням до $60 за тисячу кубометрів з початку липня 2006 року. Крім того, ще 18 млрд. кубометрів туркменського газу має бути поставлене в рамках СП із RUE.

Однак, за даними видання, Сапармурат Ніязов може заявити про свій намір підвищити ціну для України до $80 за тисячу кубометрів.

У неділю ввечері прес-секретар міністра палива й енергетики Лілля Клочко повідомила виданню: "Міністр палива й енергетики Іван Плачков був у Москві, де зустрівся з президентом Туркменії Сапармуратом Ніязовим. У ході зустрічі сторони обговорили питання постачань туркменського газу в Україну".

"Комерсант" також відзначає, що причиною перенесення підписання може бути те, що експерти секретаріату президента працюють над тим, щоб підпис звільненого Верховною Радою Плачкова під угодою не можна було визнати нелегітимним.

Як пояснив глава секретаріату президента Олег Рибачук, для цього планується підтвердити повноваження Плачкова спеціальним указом президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування