КУЧМУ І ЮЩЕНКА МОЖУТЬ ВИКЛИКАТИ ДО СУДУ, але не зараз

Понеділок, 23 січня 2006, 15:13

Наступне судове засідання у справі про вбивство Георгія Гонгадзе відбудеться 25 січня об 11 ранку.

Як повідомив адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, судове засідання розпочнеться з допиту підсудних, пізніше будуть розглянуті матеріали справи.

За його словами, "обвинувальний вирок майже повністю збігався за змістом з інтерв’ю Віктора Шубіна (керівника оперативної групи зу справі Гонгадзе), отже я не бачу причин для того, щоб обвинувачувальний вирок оголошвався в закритому режимі", - сказав адвокат.

Федур також повідомив, що надалі суд планує також заслухати свідків, у тому числі й деяких з тих, про які він заявляв клопотання.

Як відомо, раніше суд вирішив, що обвинувальний вирок зачитуватиметься у закритому режимі.

Раніше суд також відхилив клопотання Федура щодо виклику у якості свідків у цій справі колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка та екс-президента Леоніда Кучми, екс-голови СБУ Леоніда Деркача, голови Верховної Ради Володимира Литвина, заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, голови Верховного суду Василя Маляренка, депутата Григорія Омельченка і президента Віктора Ющенка.

Суддя пояснила рішення про відхилення клопотання тим, що вважає його передчасним, але вона не виключила можливості викликати свідків під час подальшого судового розгляду.

Після цього суддя оголосила, що стадію попереднього розгляду завершено, і надалі засідання буде проводитись в закритому режимі, бо починається розгляд по суті.

Раніше Федур, звертаючись до суду з проханням про клопотання, сказав, що він мав зустріч з Мельниченком і той підтвердив, що готовий прийти до суду і дати свідчення за фактами, зазначеними на його записах.

"На записах, зроблених в кабінеті Кучми, зафіксовано інформацію про вчинення неправомірної діяльності проти Георгія Гонгадзе. На тому самому чіпі через буквально 2 хвилини зафіксована інша розмова на іншу тему між Кучмою та Віктором Ющенком", - додав адвокат.

Тому, на думку Федура, присутність Ющенка необхідна для підтвердження факту розмови з Кучмою для того, щоб довести автентичність розмов Кучми з іншими високопосадовцями.

Також, за словами Федура, у нього є інформація про те, що СБУ у 2000 році здійснювала паралельне з МВС стеження за Гонгадзе.

Він також сказав, що операція зі стеження за Гонгадзе мала кодову назву "провокатор". При цьому матеріали по цій операції були знищені 15 вересня 2000 року, в день, коли спочатку планувалося викрадення Гонгадзе. Зовнішнє спостереження було припинене також 15 вересня.

Федур вимагав запросити Деркача для підтвердження цієї інформації, а якщо матеріали не знищені, витребувати їх з СБУ.

Адвокат вимагав також викликати свідком Кудрявцева для дачі ним свідчень про "раптове" зникнення генерала Пукача.

"За моєю інформацією Кудрявцев особисто бігав до керівництва Апеляційного суду з проханням звільнити Пукача. Треба дізнатися, хто давав йому такі вказівки і чи давав Апеляційний суд згоду звільнити Пукача після прохання Кудрявцева", - сказав Федур.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...