Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пообіцяв розповісти про газові переговори

Понеділок, 23 січня 2006, 15:53

Президент Віктор Ющенко заявляє, що відносини з Росією в енергетичній сфері матимуть прагматичний характер.

"Впевнений, що ці відносини будуть формуватися і надалі прагматично. Те саме стосується й інших секторів наших відносин з Росією", - сказав Ющенко на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Швеції Йораном Перссоном в понеділок у Києві.

Він зазначив, що відносини з Росією не є простими. "Щоб нікому не здавалося, що це проста алгебра. Ні. Це велика країна, з великим потенціалом, з великою історією, з великими політичними амбіціями і потрібно навчитися захищати свої національні інтереси", - заявив президент.

"Контекст відносин з Росією має формуватися на засадах конструктивності. Та дипломатія, що велася всі ці роки, призвела до багатьох перекручувань у наших відносинах і, особливо, в основних галузях, які важко асоціюються з європейською практикою", - сказав він.

"Те, що відбувається в енергетичних відносинах, я думаю, що ми перші, хто відчув суть дискусії, яка по цій темі велася", - додав він.

Президент зазначив, що в цьому діалозі "кожна сторона відчула свій дискомфорт", повідомляє ICTV з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Ющенко наголосив, що $95 за тис. куб. м є ціною, "у якій Україна повинна навчитися ходити в здоровому ринку". "Це прийнятна ціна, це досягнута ціна, прийде час і я розповім, як вона була досягнута", - сказав президент.

На його думку, колишня політика енергозбереження, яку проводила Україна, була нераціональною і "забирала незалежність країни".

Ющенко вважає, що в межах комісії Ющенко-Путін будуть визначені ключові кроки роботи на 2006 рік "з питань, які мало коли порушувалися". Зокрема, це стосується Чорноморського флоту Росії, відповідність його перебування в Криму "великій угоді" від 31 травня 1997 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування