Буш повернув Україні преференції

Вівторок, 24 січня 2006, 09:46

Адміністрація Джорджа Буша оголосила про відновлення статусу України як учасника американської Генералізованої системи преференций у зв'язку з поліпшенням ситуації із захистом прав інтелектуальної власності на Україні.

"Я висловлюю похвалу урядові України за його стійкі зусилля по боротьбі з піратством в області авторських прав і закликаю уряд продовжувати зусилля", - говориться в розповсюдженій заяві представника президента США на торговельних переговорах Роберта Портмана.

Відновлення статусу України в рамках ГСП дозволяє здійснювати ввіз з України до США на безмитній основі більше трьох тисяч найменувань товарів.

"Від відновлення права України на ГСП найбільше виграє український експорт у США, включаючи такі промислові товари, як вироби з чавуну і сталі, електричні і залізничні товари, лижі, білкові речовини, такі як казеїн, а також низка інших мінеральних товарів і товарів з металу", - вказується в документі.

Рішення Вашингтона ґрунтується на результатах проведеного в січні 2006 року "позачергового огляду" стану справ в області охорони прав інтелектуальної власності в Україні, відзначається в повідомленні.

Відповідно до заяви, США також перевели Україну зі списку "пріоритетних" країн для спостереження за станом справ в області охорони прав інтелектуальної власності в список країн з більш прийнятним режимом у цій сфері.

Після прийняття на Україні в липні 2005 року нового закону про боротьбу з піратським виробництвом CD і DVD, "Україна активно проводить інспекції на заводах, що мають ліцензію на виробництво оптичних дисків, здійснює рейди проти бізнесів-структур, втягнутих у комерційне поширення товарів, що порушують права інтелектуальної власності, а також накладає штрафи на порушників", вказується в документі.

На думку американської сторони, такі зусилля українського уряду "позитивно позначаються на інвестиційному кліматі на Україні".

В даний час механізм ГСП дозволяє 140 країнам світу здійснювати безмитні постачання в США вироблених ними товарів за погодженими списками.

РИА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування