Ющенко узаконив чесні вибори

Вівторок, 24 січня 2006, 11:08

Президент Віктор Ющенко підписав указ про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 2006 року.

Як сказано в документі, розміщеному на сайті президента, одним із пріоритетних завдань усіх органів виконавчої влади є створення умов для проведення вільних і прозорих виборів, "які є важливим фактором утвердження демократії, довіри до її інститутів, політичної толерантності та консолідації Українського народу".

Ющенко доручив Кабінету Міністрів, та облдержадміністраціям ужити необхідних заходів для створення для всіх політичних партій та кандидатів у депутати рівних умов участі у виборах, "забезпечення безумовного додержання вимог законів щодо неупередженості та рівного ставлення органів державної влади до всіх суб'єктів виборчого процесу".

Кабміну також доручено унеможливити використання посадовими особами службового становища, службових приміщень, транспорту, засобів зв'язку для підтримки окремих політичних сил чи кандидатів.

Виконавча влада повинна не допустити під час підготовки та проведення виборів "будь-яких проявів адміністративного тиску, втручання у процес здійснення виборцями вільного волевиявлення, їх підкупу, обману, застосування засобів економічної чи іншої дискримінації щодо ЗМІ".

Кандидатам у депутати, які є керівниками органів виконавчої влади, має надаватися право на звільнення за їх бажанням на період передвиборчої агітації від виконання службових обов'язків із наданням неоплачуваної відпустки.

Указ також передбачає створення рівних умов для роботи ЗМІ, "незалежно від джерел їх фінансування", недопущення будь-якого протиправного втручання в діяльність виборчих комісій, створення спільно з ЦВК належних умов для роботи офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій.

Міністерству фінансів та Держкомітету телебачення і радіомовлення разом із Нацбанком та ЦВК доручено забезпечити прозорість використання бюджетних коштів для проведення виборів, а також формування та використання виборчих фондів партій.

Міністерству внутрішніх справ, СБУ, Раді міністрів АРК, місцевим держадміністраціям доручено забезпечувати протягом виборчого процесу належний громадський порядок.

МВС також доручено вжити заходів щодо недопущення поширення під час передвиборчої агітації закликів до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної та іншої ворожнечі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування