"Наша Україна" не підтримає Тимошенко-прем'єра

Вівторок, 24 січня 2006, 16:03

Блок "Наша Україна" пропонує колишнім соратникам укласти угоду про створення коаліції у парламенті наступного скликання.

Відповідний проект був надісланий головою політради "Нашої України" Романом Безсмертним виборчим блокам БЮТ, ПРП-Пора, Українському Народному Блоку Костенко-Плюща та Соцпартії, повідомив у вівторок Роман Зварич.

"Політична ситуація, що сьогодні склалася в державі свідчить про необхідність об’єднання сил, які у 2004 році відстоювати на Майдані свободу та демократію в Україні", - йдеться в проекті договору.

"На нашу думку, досягти такої системної домовленості потрібно для того, щоб можна було відновити не тільки помаранчеву коаліцію, а найголовніше – коаліцію президента України як лідера помаранчевого табору. Це дасть можливість утворити систему взаємовідносин, по яким ми б могли забезпечити дійсно ефективне державне управління", - зазначається в ньому.

"Ми наголошуємо, що наші потенційні партнери повинні визнати президента лідером помаранчевої коаліції. А тоді, звичайно, логічним буде виглядати визнання за ним права формувати свою команду", – зауважив Зварич, повідомляє прес-служба блоку.

Також "нашоукраїнці" переконані, що підписання такого договору "не можливе без підтримки дій українського уряду вже сьогодні".

"Окрім того, перед нашими помаранчевими партнерами апріорі ставиться питання про скасування рішення парламенту щодо так званої відставки уряду. Це ставиться як передумова. Якщо ми зможемо досягнути цієї домовленості, тоді, звичайно, ми зможемо продовжити наші консультації з метою утворення помаранчевої коаліції", - зауважив Зварич.

"Ми вважаємо, що це – єдиний правильний підхід", – наголосив він.

Зварич також зазначив: "Абсолютно логічно, що Юрій Єхануров буде кандидатом на пост прем’єра від цієї помаранчевої коаліції, а Юлія Володимирівна Тимошенко повинна вгамувати власні амбіції і в цю коаліцію увійти. Цього вимагаємо і ми, і люди, які мерзли на Майдані".

"Ми будемо пропонувати Єханурова на посаду прем’єра від помаранчевої коаліції заради створення парламентської більшості, тому що, якщо більшості не буде створено, президент має право достроково припинити повноваження ВР", - підкреслив Зварич.

Також він повідомив, що в проекті коаліційного Договору міститься пропозиція визначитися з пріоритетами щодо представництва зазначених політичних сил у складі Кабінету міністрів, керівництві Верховної ради та комітетів Верховної Ради.

"У листі висловлюється пропозиція, щоб вони в порядку попередньої стартової позиції внесли свої пропозиції на окремі посади, які містяться в документі", - зазначив Зварич.

"Нам нав’язують позицію, що починати треба виключно з однієї посади – з посади прем’єр-міністра України. Нам здається, що це занадто дилетантській, популістський підхід. І тому ми ставимо питання в значно ширшому контексті", – повідомив керівник юридичного департаменту штабу "Нашої України".

"У іншому випадку, якщо це не буде досягнуто, я хотів би усім нагадати, що відповідно до нових змін у Конституцію президент має право достроково припинити повноваження новообраної Верховної Ради у випадку, якщо в нашому парламенті не буде створена така парламентська більшість", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування