Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни виграли битву за "Київстар"?

Середа, 25 січня 2006, 10:10

Вищий господарський суд зобов'язав акціонерів "Київстару" змінити статут компанії, позбавивши норвезьку компанію Telenor контролю над його радою директорів.

У такий спосіб суд задовольнив касаційну скаргу ТОВ "Сторм", пишуть російські "Ведомости".

Суд скасував норму, що дозволяла акціонерам обирати, крім п'яти директорів від Telenor і чотирьох від "Сторма", ще чотирьох представників, які мають право заміняти директорів від "Сторма", якщо ті відсутні на засіданні ради.

Також суд визнав незаконною норму статуту, що зобов'язує всіх директорів "Київстару" голосувати за президента компанії, висунутого Telenor. Таке положення, на думку суддів, обмежує права "Сторму" як акціонера компанії.

"Сторм" намагався заперечити статут "Київстару" із серпня 2005 р. Експерти тоді пояснювали їх дії конфліктом з Telenor із приводу виходу на Україну іншого їхнього спільного активу — другого по числу абонентів російського стільникового оператора "Вимпелком".

Altimo підтримала плани "Вимпелкому" придбати GSM-оператора "Українські радіосистеми" (ця угода відбулася в листопаді), але норвежці виступили різко проти.

Представник української юридичної фірми, що консультує "Сторм", вважає, що по суті, суд позбавив Telenor контролю над радою директорів "Київстару".

У рішенні суду говориться, що зі скасуванням положення, що регламентує порядок обрання директорів, обидві сторони здобувають рівні права в раді, пишуть "Ведомости".

"Київстар" – найбільший стільниковий оператор України, за даними дослідницької компанії iKS-Consulting, наприкінці грудня 2005 р. обслуговував 13,9 млн абонентів, займаючи 46% ринку.

Виторг "Київстару" за дев'ять місяців 2005 р. виріс на 71,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2004 р. і склав $773,6 млн, EBITDA – на 56,3% до $428,2 млн, чистий прибуток – на 32,4% до $213,4 млн. Акціонери – норвезький концерн Telenor (56,5% акцій) і ТОВ "Сторм" (належить російській Altimo, колишньому "Альфа Телекому", 43,5%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...