Ахметов і Пінчук за рік втратили по мільярду

Четвер, 26 січня 2006, 09:11

Сім українців увійшли цього року до списку ста найбагатших людей Центрально-Східної Європи 2005 року, який готує польський тижневик "Врост" (Wprost).

Перший українець Ігор Коломойський, зі статками в 2,8 мільярда доларів, посів дванадцяте місце, повідомляє Радіо "Свобода".

На думку оглядачів Коломойський за останній рік збагатів на понад півмільярда доларів.

На тринадцятому місці, з статків майже два з половиною мільярда, знаходиться Сергій Тарута.

Донецький бізнесмен Ринат Ахметов на 15 місці. Його майно оцінюють у два мільярди 100 мільйонів доларів.

Як відомо, раніше Ахметов був найбагатшим серед українців.

Зять екс-президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук посідає 27 місце зі статками в півтора мільярда доларів.

На думку спостерігачів, за рік, що минув, український олігарх, президент футбольного клубу "Шахтар" (Донецьк) Ринат Ахметов і зять колишнього президента України, засновник групи "Інтерпайп" Віктор Пінчук збідніли на мільярд доларів.

Інші найбагатші українці, за оцінкою польських оглядачів, це Федір Шпіг - 51-ше місце, Олександр Ярославський - 62 місце та Петро Порошенко - дев"яносто п"ятий. Капітал Порошенка оглядачі "Впрост" оцінюють у 300 мільйонів доларів.

Перше місце у списку багатіїв, з маєтком, який оцінюють у 15 мільярдів доларів, посів російський олігарх Роман Абрамович. Росіяни займають усі місця в першій десятці рейтингу "Впрост". Оглядачі пояснюють це тим, що в Росії приватизували найбільше державного майна.

Редактор відділення бізнесу тижневика "Впрост" та координатор списку "Ста найбагатших" Мирослав Цєлеменцькі сказав радіо "Свобода," що при підготовці рейтингу редакції допомагають співробітники в інших державах.

"Критерієм, який визначає місце у списку, є активи, якими володіє певна особа. Маємо з цим великі проблеми. Збираємо повідомлення про показники фірм із фінансових бірж", - зазначив він.

"Порівнюємо компанії, які діють у даному регіоні, до подібних фірм з цієї ж галузі економіки. Коли ж фірма не зареєстрована, то порівнюємо її з подібними компаніями на біржі, які володіють пропорційним сектором ринку. Ми намагаємося додавати до цього вартість особистого маєтку власника фірми. І з цим маємо величезні проблеми, оскільки в цій частині Європи люди не хочуть прилюдно про це говорити", - сказав Цєлеменцькі.

Польський оглядач зауважує, що бути зарахованим до числа найбагатших - це привід для побоювань у нашій частині Європи. Зовсім по-іншому є в США, де потрапити до списку багатіїв часопису "Форбс" - підстава для гордості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...