МІЛЛЕР ОБУРЕНИЙ, ЩО УКРАЇНА ВТІКАЄ З-ПІД ЙОГО ВІНЦЯ

Четвер, 26 січня 2006, 10:08

Глава "Газпрому" Олексій Міллер обурений, що Україна дотепер не підписала документи про створення спільного підприємства між "Нафтогазом" і РосУкрЕнерго.

"Ну це уже взагалі ні на що не схоже! Це як нареченій утекти з-під вінця!", - сказав Міллер російській газеті "Комерсант" під час засідання  Євро-Азійського економічного співтовариства в середу.

Як пише "Комерсант", Міллер особливо був розсерджений на прем'єр-міністра України Юрія Єханурова.

А тим часом офіційний представник "Газпрому" Сергій Куприянов заявив у четвер, що вони не мають наміру миритися з наднормативним відбором Україною російського газу, призначеного для країн Європи.

"Ми розуміємо, холодно, але холодно не тільки в Україні. Ми зараз даємо більше газу для всіх наших споживачів і в Росії, і за кордоном, і не маємо наміру миритися з тим, що газ, призначений європейським споживачем, згоряє в Україні і не доходить навіть до кордону", - сказав Купріянов в ефірі "Першого каналу".

"Ніхто не давав права Україні відбирати газ понад контрактні обсяги", - додав Купріянов.

"На сьогоднішній день свою січневу квоту Україна вже цілком вибрала, і газ, що ми додатково поставляємо зараз у напрямку України для європейських споживачів, до західного кордону України не доходить", - відзначив він.

Відповідаючи на питання, чи дійсно відбір газу понад досягнуті раніше домовленості погоджений з Москвою, як стверджують офіційні особи в Києві, представник "Газпрому" відзначив: "На наш погляд украй, складно назвати згодою щоденні телеграми з вимогою обмежити споживання газу, повернутися до контрактних обсягів щодобового споживання газу".

Голова НАК Нафтогаз України Олексій Івченко визнав, що Україна в січні перевищить ліміти відбору російського газу.

"У січня місяці ми перевищимо норму", - сказав він у середу ввечері в прямому ефірі 1-го Національного українського телеканалу.

За його словами, причина цього - надмірне споживання газу українськими споживачами. Івченко повідомив, що відповідно до двосторонньої угоди Україна буде змушена оплачувати понадлімітний газ по більш високих цінах.

"Комерсант", "Інтерфакс-Україна", РИА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування