Україна не може покінчити з Росією, тому що ще не починала

Четвер, 26 січня 2006, 10:36

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк не пов'язує загострення ситуації навколо Чорноморського флоту Росії з майбутніми парламентськими виборами в Україні.

"Я наполягаю, що це питання в жодній мірі не пов'язано з виборами. Усе це почалося ще рік тому", - передає слова Тарасюка "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначив, що ще навесні минулого року МЗС України ініціювало створення міжвідомчої групи для аналізу і перевірки угод відносно ЧФ.

"Відтоді потрібно брати відлік того, що українська сторона почала висловлювати стурбованість... Це було пов'язано з тим, що МЗС виконує свої обов'язки. А одна з функцій МЗС полягає в перевірці виконання міжнародних договорів - як українською стороною, так і нашими партнерами", - зазначив Тарасюк.

Міністр також відкинув припущення про навмисне загострення Україною проблем, пов'язаних з Чорноморським флотом.

"Звичайно, якщо спробувати проаналізувати ці дії (низка проблем), то вибудовується певна лінія. Чи є це продуманою стратегією, або це збіг - зараз важко сказати", - заявив Тарасюк.

"Але факт у тому, що ми є свідками загострення переговорів по газу, м'ясній продукції, по виконанню угод щодо Чорноморського флоту. Це факт", - зауважив голова МЗС.

"Інша справа, яким чином обидві сторони трактують цей факт. Якщо з російського боку спостерігається істерія, нагнітання антиукраїнських настроїв, то цього не можна сказати про українські ЗМІ", - підкреслив він.

Щодо термінів проведення інвентаризації майна, що знаходиться в користуванні ЧФ Росії в Криму, Тарасюк заявив, що "усе буде залежати від готовності російської сторони до співробітництва".

"Це об'ємна робота. Ми зі свого боку усе робимо на правових засадах. Тому говорити, коли вона закінчиться, якщо вона ще не почалася, ще рано. Нехай процес почнеться, ми побачимо динаміку цього процесу, а потім уже будемо говорити про завершення", - додав він.

За словами Тарасюка, існує низка порушень з боку ЧФ при використанні нерухомості і земельних ділянок у Криму.

"Однозначно, що сьогодні російська сторона не платить за оренду. Російська сторона сьогодні користується безкоштовно в обхід українського законодавства об'єктами нерухомості і земельних ділянок у Севастополі. Це однозначно. Саме тому ми порушили питання про те, щоб навести порядок", - зазначив міністр.

"Звичайно, це приведе до збільшення надходжень у місцеві і державний бюджети від наведення порядку і початку виплати за оренду. Цим пояснюється небажання російської сторони сприяти цьому процесу інвентаризації", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News