Брюсселю не вистачає сил, щоб повністю відкрити двері для України

Четвер, 26 січня 2006, 12:59

Брюссель робить усе можливе для членства України в Європейському союзі.

"Брюссель і так робить усе можливе в рамках того, що дозволяють робити країни Співтовариства (щодо членства України в ЄС)", - сказав в інтерв'ю польській газеті "Жечпосполита" депутат Великобританії в Європейському парламенті Чарльз Теннок.

Так він прокоментував зауваження кореспондента видання, що Євросоюз не висловлює напряму бажання відкрити двері для України.

Перед цим Теннок зауважив, що завжди дотримувався думки, що якщо українське суспільство в майбутньому захоче приєднатися до ЄС, то двері мають бути відчинені.

У той же час депутат Європарламенту додав, що думки щодо України в ЄС розділені.

"Якщо нові члени ЄС ратують за якнайшвидше прийняття України в європейську родину, то так званий "старий ЄС", особливо Німеччина і Франція дивляться на це більш ніж скептично, оскільки мають багато власних проблем", - зазначив Теннок.

За його припущенням, згодом ці країни зрозуміють користь, що принесе нове розширення ЄС на Україну, і тоді їхній опір ослабне.

На питання чи можна Україну вважати європейською країною, Теннок відповів, що західна Україна на сто відсотків - Європа, як з погляду зовнішнього вигляду, культури, спадщини.

Тому, за його словами, було б величезною несправедливістю відповісти на це питання однозначне "ні".

Однак східна Україна, на думку британського дипломата, куди менш заслуговує звання "європейська", оскільки занадто сильно зв'язана з Росією.

"З іншого боку, коли людина туди поїде, то відчує себе все-таки в Європі, на відміну від сходу Туреччини", - додав Теннок.

Як відомо, Теннок є автором рапорту "Європейська політика сусідства як форма підтримки демократії і громадського суспільства".

Українська правда за матеріалами Иносми.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування