Тільки половина росіян підтримує українців

Четвер, 26 січня 2006, 14:13

Кількість росіян, які в цілому позитивно ставляться зараз до України, у порівнянні з груднем минулого року, значно скоротилося - з 60 до 54%.

Відповідно виросла і частка негативної оцінки, яку дають, сусідній країні - з 29 до 34%, передає "Інтерфакс-Україна".

Такі дані повідомили в Аналітичному центрі Юрія Левади, соціологи якого наприкінці січня опитали 1600 росіян у 128 населених пунктах 46 регіонів Росії.

40% росіян обвинувачує в "газовій кризі" Москви і Києва українську сторону і тільки 6% російську, при цьому майже третина респондентів (31%) покладає відповідальність на керівництво обох країн.

Ще 11% бачать причину конфлікту не в політиках, а в діях компаній "Газпрому" і Нафтогаза.

Тим часом, згідно з даними "Левади-Центра", у росіян немає єдиної думки про результати "газової війни".

20% опитаних вважають, що в підсумку виграла Росія, 12% - що Україна, 19% думають, що досягнуть компроміс, що влаштовує сторони. Ще 20% думають, що в програші виявилися всі, а 7% бачать перемогу країн Євросоюзу.

Серед цілей, які повинна в першу чергу ставити Росія у своїй політиці у відношенні України, респондентами були названі: формування нормальних ринкових відносин, у тому числі введення ринкових цін на енергоносії (53%), збереження добросусідських відносин з Україною (44%).

Також було названо повернення Росії Криму (31%), точне дотримання всіх домовленостей, у тому числі зобов'язань Росії поставляти газ в Україну за колишніми цінами до 2009 року (21%).

Про необхідність об'єднання Росії й України в союзну державу говорили 18% опитаних, про недопущення вступу України в НАТО 14%, ще 12% запропонували відсторонити Ющенко від влади.

На питання соціологів про наслідки "газового конфлікту" на вибори у Верховну Раду, 20% росіян вважають, що від цього зміцняться позиції партій, що виступають за зближення України з Росією.

13% думають, що стануть сильніше позиції партій, що виступають за зближення України з країнами Заходу.

Ніякого особливого впливу на політичну ситуацію на Україні, на думку 30% росіян, цей конфлікт не буде мати, при цьому найбільше учасників опитування вагалися дати свій прогноз - 37%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування