Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС Росії три дні думав перед тим, як обуритися Україною

П'ятниця, 27 січня 2006, 18:40

МЗС Росії здивований словами першого заступника міністра закордонних справ України Антона Бутейка, що "спостерігачів від СНД не запросять на вибори в Україні, бо Співдружність нібито не має статусу суб'єкта міжнародного права".

"Подібні заяви дивують... Слова того ж Бутейка про те, що українська сторона прагне продемонструвати готовність провести вибори відкрито і демократично, ніяк не в'яжуться з його заявою проти запрошення спостерігачів від СНД", - передає слова офіційного представника МЗС РФ Михайла Каминіна РИА Новости.

Як відомо, 24 січня Бутейко заявив, що Україна планує запросити на парламентські вибори в березні 2006 року спостерігачів від ОБСЄ і Ради Європи і не стане запрошувати спостерігачів від СНД.

"При цьому він послався на те, що Співдружність Незалежних Держав, нібито, не має статусу суб'єкта міжнародного права", - зазначається в коментарі.

"Невизнання Україною міжнародної правосуб'єктності СНД в жодному разі не означає, що Співдружність не є міжнародною організацією", - підкреслює Каминін.

Він констатував, що Співдружність - повноправний учасник світового процесу, має статус спостерігача в ООН.

"На користь правосуб'єктності СНД свідчать його численні договори по міжнародному праву з іншими міжнародними організаціями і державами", - зазначив представник міністерства.

"Представники Виконкому СНД за запрошеннями беруть участь у роботі найбільших міжнародних форумів, у тому числі по лінії ООН, ЄС, ОБСЄ й інших міжнародних організацій", - додав він.

Каминін також нагадав, що 15 грудня 2005 року Верховна Рада своїм рішенням запросила як офіційних спостерігачів на вибори всіх рівнів в Україні в березні 2006 року місію спостерігачів від Співдружності.

Також він нагадав про лист спікера Володимира Литвина на ім'я голови Міжпарламентської асамблеї держав-учасників СНД Сергія Миронова від 29 грудня 2005 року про офіційне запрошення місії МПА в Україну.

У той же час Ліга повідомляє, що ЦВК України зареєструвала 81 офіційного спостерігача від 5 міжнародних організацій.

Зокрема, члени ЦВК прийняли рішення зареєструвати шістдесят спостерігачів від Українського конгресового комітету Америки, трьох спостерігачів від Міжнародної організації спостереження за виборами "CIS-EMO".

Також зареєстровано трьох спостерігачів від Міжнародної правозахисної асамблеї, дванадцятьох спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ і трьох від Міжнародного республіканського інституту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування