Литвин запропонував російське питання залишити на закуску

Понеділок, 30 січня 2006, 17:00

Голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує відкласти обговорення щодо надання російській мові статусу другої державної мови до завершення виборів.

"Історично склалося так, що ми не можемо називати росіян національною меншиною. І так історично склалося, що в нас існувала і існує двомовність. Але дискусії на цю тему потрібно проводити після завершення виборів", - сказав він під час презентації програми свого блоку.

При цьому Литвин запропонував всім "мовоборцям" вивчити спочатку закон про мову Української РСР, а також зробити все, щоб забезпечити реалізацію законів.

Водночас Литвин запропонував не розглядати до виборів питання українсько-російських взаємин. "Я стояв і стою на тому, щоб Україна, для того, щоб зміцнитися, має обернути свою зовнішню політику на розв’язання своїх внутрішніх проблем", - сказав він.

Литвин також вважає, що Україна має бути присутня в усіх міжнародних інституціях, оскільки без цього за країну "все вирішуватимуть інші".

Для того, щоб вирішити проблеми з найближчими сусідами, спікер запропонував змінити тактику зовнішньої політики.

"Проблеми виникають начебто безпідставно і, водночас, нагромаджуються таким чином, що важко буде зрозуміти, де початок", - сказав він.

Саме тому, вважає Литвин, українсько-російські взаємини потрібно "винести за дужки виборчої кампанії".

"Треба працювати на експертному рівні, а не використовувати наші проблеми як знаряддя, оскільки цим ми провокуємо суспільство до протистояння, а нам потрібно уникнути чергового розколу", – сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування