Німці дали "Газпрому" козир проти України

Вівторок, 31 січня 2006, 12:30

Консультант і великий кредитор "Газпрому" вирішив закрити свою кредитну лінію в Україні.

Про це повідомляють російські "Ведомости".

На думку видання, цим Deutsche Ваnк дав "Газпрому" "великий козир на тривалих переговорах з "Нафтогазом України".

Німецький банк менше року тому відкрив українськый компанії "Нафтогаз" кредитну лінію на 2 млрд євро, але вирішив більше не кредитувати її.

Перші $300 млн "Нафтогаз України" одержав у квітні минулого року і направив їх на реструктуризацію боргу.

Ще стільки ж Deutsche Bank видав "Нафтогазу України" у листопаді.

Після цього банк "передумав" кредитувати українську компанію, зізналися "Ведомостям" два джерела, близьких до німецького банку.

За їхніми словами, банк ухвалив це рішення через "політичну невизначеність" в Україні. За словами одного з джерел, на рішення банку вплинув і тривалий конфлікт між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Від офіційних коментарів у Deutsche Bank утрималися, пишуть "Ведомости".

"Кредитна лінія могла б стати найбільшою в історії "Нафтогазу України". І була б прирівняна з позиками "Газпрому": з 2003 року Deutsche Bank, один з найбільших кредиторів концерну, прокредитував монополію приблизно на $2 млрд", відзначають "Ведомости".

Після одержання кредиту голова правління компанії Олексій Івченко оголосив, що кошти банку підуть "на модернізацію газотранспортної системи України", у яку в 2006-2008 р. необхідно інвестувати $4-6 млрд.

За рахунок німецьких грошей Україна планувала за п'ять років підняти видобуток з 20 млрд до 30 млрд куб. м газу на рік і збільшити експорт власного газу в Східну Європу. Крім того, частина отриманих від Deutsche Ваnк коштів "Нафтогаз України" планував витратити на освоєння нових закордонних проектів.

У 2006 році Україна при видобутку 20 млрд куб. м газу планує спожити 76 млрд куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News