Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці не вибачили угоду Єханурову

Вівторок, 31 січня 2006, 12:46

В українському суспільстві переважає негативне ставлення до укладеної 4 січня угоди по газу між Україною і Росією.

За даними опитування, проведеного Інститутом соціальної і політичної психології АПН 20-27 січня 2006 року, більш-менш негативно оцінюють підписання угоди 40,6% респондентів, тоді як сума позитивних оцінок складає 31,2%.

У той же час діаметрально протилежне співвідношення спостерігається у ставленні громадян до відставки уряду Юрія Єханурова, викликаного підписанням цієї угоди.

Відставку уряду в більшій або в меншій мері не схвалюють 42,5% опитаних, схвалюють - тільки 29,6%.

У той же час, не змогли визначитися чи знаходиться де-юре у відставці уряд Єханурова, більше 39% опитаних.

33,5% респондентів вважають нинішній уряд відставленим і тимчасово виконуючим обов'язки. У той же час більш 27% відставку Кабміну не визнають і вважають урядом цілком легітимним, повноправним.

Приблизно однаковими в цілому по Україні виявилися частки респондентів, що підтримують і не підтримують заяву президента Ющенка про неконституційність рішення парламенту по відставці уряду - 35,5% і 33,5% відповідно.

Так само майже однаково розділилися респонденти, що вважають правильним і неправильним кроком відкликання президентом свого підпису під меморандумом про співробітництво влади й опозиції - 32,2% і 31,3% відповідно.

Соціологи відзначають чітку залежність ставлення до газової угоди і пов'язаних з нею політичних колізій від того, яку політичну партію або блок вирішили підтримувати респонденти на виборах.

Наприклад, підписання угоди позитивно оцінюють: серед прихильників Блоку "Наша Україна" - 50,7%; серед прихильників БЮТ - 25,1%; Партії регіонів - 30,9%.

Вимогу президента про скасування парламентом постанови про відставку уряду підтримують: серед прихильників "Нашої України" - 79,2%; БЮТ - 29,9%; Партії регіонів - 16,6%.

Більше третини опитаних вважають, що в ситуації, що склалася у зв'язку з газовою кризою, нікого не можна вважати переможцем (близько 35%), більше 20% не змогли визначитися.

Порівняно менше респондентів схильні вважати "переможцями" опозиційні сили, що очолює Віктор Янукович (15,4%), Юлія Тимошенко (11,1%), урядову команду на чолі з Єхануровим (9,5%), президента Ющенка (8,7%), спікера Володимира Литвина (7,3%), комуністів на чолі з Петром Симоненком (4%).

Усього було опитано 2000 респондентів у 334 населених пунктах (146 - міських, 188 - сільських). Опитування проводилося по квотній вибірці, що представляє населення у віці 18 років і більше. Середнє відхилення від норм похибки складає 2,4%.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування