Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія підставила Україну на 60 мільйонів?

Вівторок, 31 січня 2006, 19:27

Україна втратила близько 60 мільйонів доларів за минулий рік через скорочення транспортування нафти.

Про це заявляють представники державної компанії "Укртранснафта", яка ще не оприлюднила фінансових результатів за минулий рік, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За словами агентства, "скоротився обсяг транспортування по давно освоєному і найдешевшому напрямку до чорноморських портів - по Придніпровських магістральних нафтопроводах".

При цьому, відзначають в "Укртранснафті", російські партнери невмотивовано відмовляються від використання дешевшого Придніпровського маршруту на користь дорожчого "Броди-Одеса".

Російсько-британська компанія ТНК-BP, яка є ініціатором реверсного використання цього нафтогону, стверджує, що новий маршрут став більш привабливим після зниження Україною портового мита у нафтовому порту "Південний".

У той же час, на думку члена парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Ігоря Єрємєєва, причина - у запроваджених минулого року пільгах для імпортерів нафтопродуктів.

Минулого року понад сім місяців не працювали три українські нафтопереробні заводи. Дрогобицький, Одеський та Херсонський НПЗ не змогли конкурувати з імпортерами.

"Адже досі ввізне мито на нафтопродукти не скасовано", - зауважує Бі-Бі-Сі. Між тим, Росія з допомогою податкових пільг намагається зацікавити своїх нафтовиків переробляти сировину всередині країни.

Серед причин, які зумовлюють скорочення транзиту нафти через Україну, в компанії ТНК-BP-Україна називають небажання казахських нафтовиків використовувати українські чорноморські порти та наявність вільних потужностей в російській нафтотранспортній системі в обхід України.

Торік Україна та Казахстан створили спільне підприємство для транзиту казахської нафти по українській території.

Одним із напрямків роботи українсько-казахського СП має стати участь у добудові нафтогону "Одеса-Броди" до польського міста Плоцьк, аби казахська нафта могла прийти в балтійські порти.

Поки що підтверджується торішні прогнози голови правління "Укртранснафти" Олександра Тодійчука – "російські компанії не виконали обіцянки по транспортуванню 2005 року 6 мільйонів тон нафти по "Одеса-Броди".

Серед українських урядовців поширена думка, що причина - у політичних мотивах рішення про реверс "Одеса-Броди". Збудований для постачання каспійської нафти до Західної Європи нафтогін протягом двох років лишався незаповненим через відсутність нафти.

2004 року тодішня українська влада під тиском російських компаній вирішила транспортувати російську нафту з Бродів до Одеси.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...