Кучма побачив, що газову війну з Росією почала Україна

П'ятниця, 10 лютого 2006, 19:52

Екс-президент Леонід Кучма покладає відповідальність за газову кризу у відносинах з Росією на українську сторону.

"Те, що ця проблема з'явилася, то це провина, насамперед, української сторони", - сказав він в інтерв'ю журналістам у Києві в п'ятницю.

Кучма підкреслив, що під час перебування його президентом домовленості з Росією вдавалося досягти, насамперед, за рахунок особистих відносин.

"Якщо хтось сьогодні планує, що це питання вирішується на рівні "Нафтогазу" і "Газпрому", - це абсолютно не вірна позиція. Завжди, протягом усіх років, ціни на газ визначали президенти Росії, Туркменістану, Узбекистану, Казахстану і президент України. Ухвалювалося політичне рішення, а потім уже працювали структури, на які покладені ці задачі", - підкреслив Кучма.

Він відзначив, що це питання президент Віктор Ющенко мав особисто вирішувати з президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим.

Кучма повідомив, що зустрічався з Путіним на святкуванні 75-річчя першого президента Росії Бориса Єльцина й обговорював з ним взаємини двох країн. "Мені здається, що з нашої сторони немає бажання вести діалог", - констатував він.

Коментуючи питання про можливе підвищення орендної плати за перебування Чорноморського флоту Росії на території України, Кучма відзначив, що такі пропозиції нагадують скоріше "продовження боротьби, війни".

"Я не думаю, що ми щось виграємо. У Росії набагато більше важелів впливати на економіку України", - підкреслив він, закликавши сторони прийти до взаємовигідного вирішення цього питання.

Кучма відзначив, що переговори з цього питання повинні проходити на найвищому рівні, а не на рівні секретаріатів Рад безпеки двох країн.

Він також відзначив, що Росія є величезним ринком для українських товарів. "За російський ринок сьогодні сперечається увесь світ, а ми повернулися до Росії спиною і сподіваємося, що десь хтось нас чекає. Ніхто на ринках світу нас не чекає", - сказав Кучма.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...