Росія вперше поговорить про свій кінець

Субота, 11 лютого 2006, 14:23

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк сподівається, що переговори про демаркації україно-російського кордону, що почнуться на наступному тижні, завершаться підписанням відповідного договору.

На прес-конференції у Львові в суботу він відзначив, що переговори по демаркації кордону, призначені на 16 лютого, є першими в історії двох країн.

"Нарешті, після багаторічних суперечок і небажання російської сторони приступити до демаркації україно-російського кордону, а, отже, зробити його сучасним, російська сторона погодилася, і такі переговори почнуться", - сказав міністр.

Він підкреслив, що україно-російський кордон повинен бути прозорим для законослухняних громадян і бізнесу, а не для криміналітету і контрабанди.

Він повідомив, що 14 лютого в Києві зустрінуться делегації в рамках підкомісії з питань ЧФ, а 15 лютого - делегації з питання делімітації морських кордонів.

Говорячи про використання ЧФ РФ об'єктів нерухомості і земельних ділянок у Криму, Тарасюк відзначив, що відповідно до договорів російська сторона повинна підписати угоди про оренду об'єктів нерухомості і земельних ділянок, зокрема в Севастополі.

У той же час, посол з особливих доручень МЗС Росії Володимир Дорохін заявив, що термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України не підлягає перегляду.

"Росія твердо виступає за те, щоб переговорний процес по Чорноморському флоту був деполітизований. Питання, що стоять на порядку денному, емоційними заявами не врегулювати, потрібні в першу чергу зусилля професіоналів", - сказав Дорохін в інтерв'ю "Інтерфаксу".

"У правовому відношенні наша позиція ґрунтується на базових угодах 1997 року, які, за російською оцінкою, у цілому витримали іспит часом. Їхні наріжні позиції - термін перебування флоту на території України і розмір орендної плати - непорушні, а закладені в них механізми узгодження інтересів цілком життєздатні", - вважає представник Росії.

За його словами, на засіданні підкомісії 14 лютого в Києві "треба остаточно домовитися про врегулювання земельно-майнових відносин, пов'язаних з розділом Чорноморського флоту, щоб покласти кінець інсинуаціями про якесь незаконне використання флотом гігантських ділянок землі і нерухомості в Україні і надзвичайних доходах від здачі приміщень місцевим комерсантам".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News