Росія більше не зможе звинувачувати Україну в злодійстві

Неділя, 12 лютого 2006, 12:20

Укладення нового контракту з Україною зробило поставки російського газу в Європу незалежними від його поставок в Україну, заявив міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.

За його словами, раніше від обсягів поставок газу в Україну залежала ціна транзиту в Європу, і в такий спосіб поставки в Україну позначалися з на поставках в Європу.

На прес-конференції за підсумками засідання "фінансової вісімки" у Москві міністр сказав, що сьогодні цей контракт розділений на два контракти. Тепер поставки в Європу проходять по одній формулі й не залежать від обсягів поставок Україні.

За словами Кудріна, саме міністри фінансів "великої вісімки" попросили його роз'яснити журналістам позицію Росії в сфері газових відносин з Україною, оскільки багато хто в Європі не знає про те, що не Росія є причиною збою поставок.

Глава Мінфіну РФ повідомив, що почув це як мінімум від трьох міністрів фінансів, назвавши, зокрема, міністра фінансів США.

Кудрін сказав, що ця розмова пройшла частково у п'ятницю, частково у суботу вже після засідання. На самому засіданні питання про Україну не ставилося, пояснив він.

Кудрін повідомив, що вже після підписання російсько-української угоди по газу, Україна відібрала понад контракт 35 мільйонів кубометрів газу, а після збільшення Газпромом експортних поставок ще на 35 мільйонів кубометрів, відібрала й цей додатковий обсяг газу.

Це й стало причиною збоїв поставок російського газу європейським споживачам, відзначив російський міністр.

Він також нагадав, що відповідно до укладеної угоди, Росія перейшла у відносинах з Україною на формулу ціни, що діє у відносинах з європейськими споживачами і яка залежить тільки від ринку.

Росія перестала впливати на ціну газу для України. Цей факт, на думку Кудріна, теж мало відомий.

РІА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування