Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За Київстар пропонують $5,456 мільярди

Понеділок, 13 лютого 2006, 11:14

Голова російського стільникового оператора "Вимпелком" Олександр Ізосимов звернувся до акціонерів "Київстара" з пропозицією продати всю компанію "Вимпелкому" за $5,456 млрд.

Про це пише "Комерсант-Україна", відзначаючи, що пропозиція Ізосимова надійшла двом акціонерам "Київстар" – російському консорціуму "Альфа-груп" (через компанію "Сторм" володіє 43,5% "Київстара") і норвезькому холдингу Telenor (контролює 56,5% оператора).

За 100% "Київстара" його власникам Ізосимов пропонує $5 млрд у вигляді звичайних акцій "Вимпелкому". Частка Telenor у "Київстарі" оцінена у $2,825 млрд, частка "Альфа-груп" – у $2,175 млрд.

В межах угоди Ізосимов також пропонує виплатити борги "Київстара", які на кінець 2005 року склали $456 млн. При цьому сума угоди складе $5,456 млрд, а частки участі "Альфа-груп" і Telenor у "Вимпелкомі" збільшаться з 32,9% до 36,3% і з 26,6% до 36,1% відповідно.

Старший віце-президент Telenor Networks Шель Мортен Йонсен відзначив, що в Telenor готові розглянути пропозицію про об'єднання компаній, "однак, для цього необхідно вирішити низку питань щодо корпоративного управління "Вимпелкомом", які враховують інтереси Telenor як стратегічного інвестора".

Водночас аналітики кваліфікували звернення Ізосимова як частину інформаційної боротьби акціонерів "Вимпелкома".

"Пропозиція виглядає як ще один полемічний крок у ході конфлікту акціонерів "Вимпелкома", – зазначив аналітик J'Sоn & Partners Борис Овчинников.

"Усім зрозуміло, що Telenor не погодиться продавати свою частку в "Київстарі". У цьому випадку він втрачає можливість консолідувати звітність компанії у своєму бюджеті, а це негативно позначиться на фінансових показниках Telenor", - сказав він.

Цю думку підтримує і старший аналітик ФК "Уралсиб" Костянтин Чернишов.

"Імовірність того, що Telenor піде на запропоновану угоду, вкрай мала. Норвежці неодноразово заявляли, що хочуть зберегти контроль над "Київстаром". А пропозиція Ізосимова – зайвий привід показати ринку і міноритаріям "Вимпелкома", що невдачі компанії можуть піти через тверду позицію незговірливих норвезьких партнерів, які ускладнюють роботу менеджменту компанії", - відзначив він.

Як відомо, раніше "Вимпелком" купив 100% акцій українського оператора мобільного зв'язку, компанії "Українські радіосистеми" (мережа WellCOM) за 231,3 млн. доларів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...