Росії радять вилазити з-під килима

Понеділок, 13 лютого 2006, 13:13

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк наголошує, що намір України застосувати ринкові засади до ситуації з тимчасовим перебуванням Чорноморського флоту не пов’язаний з газовою кризою.

Як передає УНІАН, про це він заявив у понеділок в Івано-Франківську на зустрічі з громадськістю області.

"Сьогодні в наших відносинах з Росією ми звертаємо особливу увагу на те, щоб не лише в газовій сфері переходити на ринкові засади, а й у всіх інших сферах, в т.ч. і по Чорноморському флоту, - наголосив міністр. – Це не пов’язано з газовою темою".

За словами міністра, ще навесні минулого року з ініціативи МЗС України було створено міжвідомчу робочу групу, яка прибула до Севастополя й на місці перевірила стан справ з виконанням українсько-російських угод щодо ЧФ. Було зафіксовано десятки фактів порушення зобов’язань російською стороною. Це спонукало уряд провести інвентаризацію.

Тарасюк вважає, що наслідком цієї інвентаризації "має бути укладання угод про оренду об’єктів, нерухомості або ділянок землі в Севастополі і плата за оренду за ринковими цінами".

На переконання міністра, це додатково дасть надходження до місцевого бюджету Севастополя та до держбюджету в розмірі, за підрахунками експертів, до 1,8 млрд. доларів. "А не тих 97 млн., міфічних, які нині Україна не одержує, а які списуються за так званий державний борг", - наголосив він.

За оцінкою Тарасюка, цей "борг створено штучно на початку 90-х років за президентства Леоніда Кравчука та прем’єр-міністра Леоніда Кучми. Саме в той час борги підприємств були переведені в статус так званого державного боргу, коли держава взяла на себе борги підприємств.

"І тепер з цього боргу щорічно списується 97 млн. дол., що абсолютно не відповідає ні світовій практиці, ні реальній ціні за користування об’єктами", - констатує міністр.

Тарасюк запевняє, що "українська влада хоче навести лад в усьому".

В той же час секретар РНБО Анатолій Кінах вважає, що наступне засідання комісії буде непростим.

"Час підкилимних домовленостей, як і ультимативного стилю спілкування, минув, ми переводимо співробітництво на ринкову, рівноправну, взаємовигідну основу, і це є незворотній процес", - відзначив він, повідомляє його прес-служба.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування