Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка є план проведення своїх змін до Конституції

Понеділок, 13 лютого 2006, 13:55

Референдум зі схвалення нового тексту Конституції, може мати як законодавчий, так і консультативний характер.

Про це заявив радник президента Микола Полудьонний, слова якого наводить прес-служба президента.

За словами Полудьонного, якщо схвалення матиме консультативний характер, його результати "могли би бути враховані парламентом України при прийнятті змін".

За словами президента, реальна, комплексна політична реформа будуватиметься на кількох пріоритетах.

Серед них – забезпечення участі громадян в управлінні державою, запровадження механізмів реальної підзвітності всіх гілок влади та органів державного управління перед суспільством і відповідальності перед громадянами.

Також до пріоритетів, на яких базуватиметься політреформа, пропонується підвищення дієздатності та ефективності системи влади через збалансований розподіл повноважень і функцій між її гілками та органами.

На думку Полудьонного, це питання напряму може стосуватися змін до певних "захищених" положень Конституції, які, "відповідно до рішення КСУ від 5 жовтня 2005 року по справі, мають бути прийняті на всенародному референдумі".

Для цього попередньо слід ухвалити відповідний закон, який регламентує порядок проведення референдуму.

Також серед пріоритетів названо делегування повноважень органам місцевого самоврядування та запобігання відцентровим тенденціям, передача місцевим громадам функцій виконавчих органів та одночасно достатніх ресурсів для їх реалізації.

Полудьонний також нагадав пропозицію президента про створення конституційної комісії для вироблення проекту нової редакції Конституції.

За його словами, коміся має складатись з представників політичних сил, громадськості, неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, науковців та експертів.

Як підкреслив Полудьонний, насамперед фахівці мають напрацювати загальні пропозиції змін, після чого до співпраці може долучитися активна частина громадськості.

"Часто буває так, що в громадянському суспільстві існують певні ініціативні групи, які опікуються цим питанням, займаються ним фахово, які готові допомагати владі та державі у виробленні пропозицій, що балансують інтереси різних груп населення", – сказав він.

Таким чином, за його словами, запропонована президентом Конституційна комісія може складатися з експертів, представників громадянського суспільства та влади, "які мали б узгодити свої позиції щодо змін до Конституції в інтересах суспільства в цілому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування