Україна і Росія обмінялися реверансами, але поки стоять на своєму

Вівторок, 14 лютого 2006, 12:25

Україна вважає за доцільне перехід на ринкові стандарти при розрахунку за тимчасове перебування Чорноморського флоту Росії на її території.

"Сьогодні ми говоримо про перехід на ринкові методи наших відносин..." - заявив перший заступник голови МЗС України Володимир Огризко.

"Ми погодилися на те, щоб у відносинах з Росією, скажімо, в газовій сфері, були переглянуті вже підписані діючі договори, і наші сторони перейшли на європейську формулу визначення ціни", - сказав він.

"На нашу думку, такий же підхід має бути й у відношенні інших областей, у тому числі й розрахунків за тимчасове перебування Чорноморського флоту Росії на території України", - відзначив Огризко на початку першого засідання підкомісії з питань ЧФ РФ міждержавної комісії Ющенко-Путін.

За його словами, на порядок денний засідання підкомісії винесені понад 20 питань. Він підкреслив, що в числі головних завдань є юридичне оформлення місць перебування ЧФ РФ в Україні відповідно до базових угод 1997 року.

Заступник міністра нагадав, що дотепер відсутні домовленості, що визначають місця базування ЧФ РФ на території України.

Крім того, за його словами, має місце ряд порушень базових угод. "Є абсолютно ненормальні факти, коли на території Криму їздять БТРи, коли встановлено шлагбауми, коли має місце незаконне пересування військовослужбовців територією України", - сказав він.

Огризко висловив сподівання, що делегації зможуть узгодити свої позиції та досягти порозуміння у питанні базування ЧФ РФ.

У свою чергу, голова російської делегації, заступник міністра іноземних справ Росії Григорій Карасін відзначив, що російська сторона налаштована на конструктивну, доброзичливу роботу.

"Ми приїхали сюди з абсолютно очевидним мандатом підтвердити непорушність базових угод 1997 року, вирішити певні практичні питання, що виникають в української сторони", - сказав він.

Говорячи про порядок денний, заступник голови МЗС Росії відзначив, що в українському її варіанті існує ряд некоректних, на його погляд, речей, що можуть бути усунуті за спільною згодою.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування