РОСІЯ НЕ ХОЧЕ ЗДАВАТИ "РОСУКРЕНЕРГО"

Четвер, 16 лютого 2006, 10:15

Міністр промисловості й енергетики Росії Віктор Христенко вважає необґрунтованими пропозиції по заміні компанії "РосУкрЕнерго" у конструкції забезпечення України російським газом.

"РосУкрЕнерго" можна заміняти на іншого учасника тільки тоді, коли буде інша конструкція, зрозуміла сторонам", - заявив Христенко в четвер у бесіді з журналістами.

"Від добра добра не шукають", - додав він.

За словами міністра, якщо спробувати змінити нині сформовану конструкцію, то це лише створить нові труднощі у забезпеченні поставок газу в Україну.

"Ситуація на сьогодні врегульована, досягнуті домовленості спираються на залучення "РосУкрЕнерго" як трейдера, що працює з основними обсягами середньоазіатського газу, і як структури, що позиціонується як на українському, так і на західному ринках", - також відзначив Христенко.

"Структура досить прозора", - сказав він.

При цьому глава Мінпроменерго відзначив, що російська сторона готова замінити "Газпромбанк" у числі акціонерів "РосУкрЕнерго" на ВАТ "Газпром".

"Ми готові замінити "Газпромбанк" на "Газпром" прямо і будемо раді, якщо з української сторони з'явиться "Нафтогаз", - сказав міністр.

"Все одно, хто буде володіти частками (у "РосУкрЕнерго")", - заявив Христенко.

Днями прем'єр Юрій Єхануров заявив, що Україна готова денонсувати досягнуті домовленості по газовому співробітництву у випадку, якщо вони не влаштовують російську сторону.

Виступаючи 14 лютого у Верховній Раді, глава уряду також заявив, що в зв'язку з появою в російської сторони "певних претензій" по запропонованій нею як посередника компанії "РосУкрЕнерго", уряд України направить листа на адресу уряду РФ, у якому підтверджується згода "на заміну цього посередника, що перестав влаштовувати російську сторону".

Уряд України має намір найближчим часом продовжити з Росією переговори по газових питаннях з метою одержання гарантій поставок газу в країну, повідомив прем'єр.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування