Ющенка звинувачують в обміні людей на газ. ОБСЄ хоче пояснень

П'ятниця, 17 лютого 2006, 10:21

Агентство ООН по справах біженців у Женеві стурбоване депортацією 10 громадян Узбекистану, що шукали в Україні притулку.

"Ми засуджуємо ці дії, що органи влади України почали усупереч власним міжнародним зобов'язанням", - сказано в заяві директора Європейського бюро управління Верховного Комісаріату ООН по справах біженців Піркко Коурула.

Також Коурул вимагає негайних пояснень від Києва, повідомляє газета "Сегодня".

За словами радника представництва Комісаріату ООН в Україні Наталі Прокопчук, заяви СБУ про те, що "депортовані були нелегальними мігрантами, не відповідають дійсності".

"Є документи, що доводять, що вони звернулися в міграційну службу Криму, що автоматично означає - вони не нелегали, а люди, що шукають притулку", - додала вона.

"Ми хочемо знати, як таке могло статися, що людям навіть не дали можливість оскаржити рішення імміграційної служби в суді", - заявляє Прокопчук.

У відповідь на це голова Держкомнацміграції Сергій Рудик запевняє, що комітет подав офіційний запит до СБУ з проханням пояснити причину того, що 10 узбецьким біженцям не дали часу на апеляцію і депортували насильницьким шляхом.

За словами Прокопчук, "схожа ситуація з узбецькими біженцями не тільки в Україні, але й у Киргизстані та Росії". "Усе це наводить на думку, що спецслужби цих країн діють по єдиній налагодженій схемі", - додала вона.

У той же час голова "антикарімовського" Демократичного форуму Узбекистану Ісмаіл Дідіджанов стверджує, що президент України Віктор Ющенко "обмінює узбеків на газ".

"До нас з'явилася пильна увага після 30 січня, коли Ющенко зустрічався з Карімовим. Вони домовилися співпрацювати в економічному, а значить і політичному плані", - заявив Дідіджанов.

За його словами, "неправда те, що депортовані були учасниками андижанських подій".

"Вони жили в Криму, і, повіривши новій владі, відправилися подавати документи на одержання статусу біженців. Але як тільки про їхнє точне місцезнаходження стало відомо українським чиновникам, їх заарештували", - заявив Дідіджанов.

"Ми маємо інформацію, що в Києві зараз знаходяться представники узбецьких спецслужб зі списком з 51 прізвища людей, яких вимагає депортувати Ташкент", - додав він.

Посольство Узбекистану в Україні в четвер ніяк не коментувало ситуацію, що виникла. Також утрималися від коментарів і в прес-службах президента України та українського МЗС.

Дідіджанов також заявив, що в п'ятницю узбеки, які шукають політичного притулку в Україні, цілими родинами почнуть безстрокове голодування в київському офісі Комітету ООН по правах біженців.

Організація з питань безпеки і співробітництва у Європі також висловила стурбованість депортацією з України 10 узбецьких прохачів притулку.

Нинішній голова організації, міністр закордонних справ Бельгії Карел Де Ґухт заявив, що примусова репатріація прохачів притулку є серйозним порушенням міжнародних зобов'язань України, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування