Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни вирішили, що і так переплачують Україні за флот

П'ятниця, 17 лютого 2006, 16:02

Переглядати терміни і розмір орендної плати перебування російського Чорноморського флоту, визначені базовими угодами від 1997 року, безперспективно.

Про це заявив статс-секретар, заступника голови МЗС Росії Григорій Карасін, який очолював російську делегацію на засіданні в Києві підкомісії з питань функціонування ЧФ і його перебування на території України.

"Базові угоди витримали іспит часом, говорити про їхній перегляд безперспективно і безвідповідально. Це стосується як питання про терміни перебування Чорноморського флоту на території України, так і розміру орендної плати" - заявив він.

"Задача підкомісії полягає в тому, щоб знайти рішення практичних питань функціонування Чорноморського флоту", - відзначив Карасін.

За його словами, неналагодженість деяких з них "дає приводи для емоційних сплесків, що створюють нервозність навколо перебування наших військових моряків у Криму".

Карасін відзначив, серед питань, що обговорювалися на переговорах у Києві, було досягнення домовленості про параметри дій Чорноморського флоту з території України в кризових ситуаціях.

"У ході переговорів українська сторона представила проект угоди з даного питання. Вивчимо його і передамо в Київ свої розуміння", - сказав заступник голови МЗС.

Торкаючись майнових питань, Карасін відзначив, що необхідно остаточно врегулювати те, що пов'язано з розділом Чорноморського флоту СРСР між Росією й Україною.

Він відзначив, що, судячи з тексту базових угод, Росія орендує в України для Чорноморського флоту 4591 об'єкт. "Насправді, за нашими підрахунками, флот володіє і використовує 4512 об'єктів", - сказав він.

"Виходить, що 79 об'єктів, за які Росія сплачує орендну плату, залишаються в України. Треба розбиратися. Ми попросили українську сторону провести необхідну експертну роботу і не поспішати з публічними заявами", - заявив він.

Він відзначив, що оскільки практика суборенди не влаштовувала українську сторону, командування ЧФ ініціювало роботу з розірвання договорів суборенди.

Він також розповів, що Україні було запропоновано укласти спеціальний договір про статус військовослужбовців Чорноморського флоту на території України.

Разом з тим Карасін відзначив: "Найгострішою на сьогоднішній день, безумовно, є ситуація з навігаційно-гідрографічними об'єктами Чорноморського флоту на території України".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...