Статус Україні дали за "вражаючі зміни", але він символічний?

П'ятниця, 17 лютого 2006, 16:05

Антидемпінгові процеси щодо України будуть розглядатися на основі нового статусу України як країни з ринковою економікою з 1 лютого.

Про це сказав на прес-конференції перший заступник міністра торгівлі США Девід Семпсон, повідомляє УНІАН.

"В результаті надання цього статусу всі антидемпінгові процеси будуть розглядатися на основі нового статусу, починаючи з 1 лютого 2006 року", - сказав він.

За словами Семпсона, надання Україні статусу країни з ринковою економікою відбулося в результаті економічної, правової і інституційної реформи, яка зараз проводиться в Україні.

"Рішення про надання статусу відбиває вражаючі зміни, які відбулися в Україні впродовж останніх кількох років. Ми дійшли до цього визначення чесним і прозорим шляхом, дотримуючись норм американського законодавства", - сказав він.

Семпсон повідомив, що США надали Україні цей статус не тільки на підставі того, що керівництво України відійшло від центрального планування, але й на підставі вкорінення ринкової економіки в нашій державі.

Семпсон зазначив, що Департамент міністерства торгівлі США також збирав інформацію з різних незалежних публічних джерел – від Світового банку, Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції та розвитку.

Водночас керівник економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин заявив, що визнання США ринкового статусу України носить у більшій мірі символічний характер.

"Ця подія має для України більше символічний, ніж матеріальний характер. Ми і без цього вели зовнішню торгівлю і в міру можливостей вписувалися у світовий розподіл праці. Визнання ринкового статусу означає, що США, слідом за Європою, готові визнати Україну в якості надійного ринкового партнера", - сказав Юрчишин, повідомляють РИА Новости.

На думку експерта, визнання ринкового статусу економіки буде сприяти приходу на Україну великих іноземних фінансових компаній і знизить ризик антидемпінгових санкцій проти українських підприємств.

"Змінилися правила гри. Тепер, у випадку антидемпінгових санкцій проти українських виробників, їм самим не доведеться виправдовуватися, як раніше. Навпаки, ініціаторам такого кроку треба буде доводити їхню провину", - вважає експерт.

Крім того, за словами Юрчишина, визнання ринкового статусу може скоротити і полегшити шлях України до СОТ.

"Це рішення - явний сигнал, що США будуть підтримувати вступ України до СОТ. Раніше вони були серед перших, хто висував нам найжорсткіші вимоги і так само жорстко їх відстоював. По суті, це сигнал для інших країн, з якими ми ведемо переговори по СОТ", - додав Юрчишин.

Прем'єр Юрій Єхануров вважає, що надання Україні статусу країни з ринковою економікою з боку США поліпшить її позиції на переговорах з цією країною з підписання двостороннього протоколу, необхідного Україні для вступу до СОТ.

"У нас є краща база, майданчик переговорів з США", - сказав він в інтерв'ю журналістам у п'ятницю в Празі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Водночас перший заступник міністра економіки Андрій Березін вважає, що в 2006 році Україна стане членом СОТ.

"Я думаю, що в 2006 році ми обов'язково станемо членом СОТ", - сказав Березін на прес-конференції в п'ятницю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...