Тимошенко написала Ющенку листа

Неділя, 19 лютого 2006, 11:24

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко пропонує президенту Віктору Ющенку повернутися до старих умов постачання російського газу в Україну.

Про це говориться у відкритому листі Тимошенко до президента, оприлюдненому прес-службою БЮТ у неділю.

"Я дізналася, що Ви як президент України і Юрій Єхануров як в.о. прем’єр-міністра України визнали хибність угод, підписаних у Москві 4 січня", - сказано в листі.

Лідер БЮТ повідомляє, що на її прохання 19 січня 2006 року в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України була проведена науково-правова експертиза щодо відповідності газової угоди від 4 січня чинному законодавству.

У додатку до листа Тимошенко передала президенту висновки цієї експертизи.

Згідно з висновками інституту, на момент укладання угод між "Газпромом" та "Нафтогазом України" діяли контракт від 21 червня 2002 року і доповнення до цього контракту від 09 серпня 2004 року, відповідно до яких Україна була забезпечена газом за ціною $50 за тисячу кубометрів газу на період з 2005 по 2009 рік.

Відповідно до укладених господарюючими суб’єктами угод, ціна 50 доларів США за 1 тисячу кубічних метрів газу не підлягала зміні, наголошує Тимошенко.

Вона стверджує, що газові угоди від 4 січня не відповідають статтям 8, 9, 19 Конституції України, статтям 6, 10, 13, 228 Цивільного кодексу, статтям 5, 180, 382 Господарського кодексу, статті 6 Закону "Про зовнішньоекономічну діяльність", статтям 15, 16 Закону "Про міжнародні договори в Україні", а також Законам "Про ратифікацію угод між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про гарантії транзиту російського природного газу територією України".

Тимошенко додає, що підписані газові угоди суперечать європейським принципам конкуренції та Енергетичній Хартії.

У зв’язку з цим, на її думку, існують достатні правові підстави повернутися до виконання сторонами умов контракту від 21 червня 2002 року (з доповненнями) між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром".

На думку Тимошенко, необхідно ознайомити уряд з висновками експертизи, які свідчать про юридичну невідповідність угод від 4 січня.

Крім того, лідер БЮТ пропонує доручити генпрокурору дати правову оцінку діям відповідних посадових осіб, які укладали газові угоди з "РосУкрЕнерго", починаючи з 2004 року, та прийняти рішення про притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб.

Вона також пропонує доручити генпрокурору негайно, в судовому порядку, поставити питання про визнання недійсними газових угод від 4 січня, як таких, що шкодять національним інтересам України.

Також, наголошує Тимошенко, потрібно доручити відповідним структурам звернутись до арбітражного суду м. Стокгольма для отримання рішення з метою підтвердження обґрунтованості висновків правової експертизи.

Лідер БЮТ переконана, що рішення арбітражного суду зобов’яже РФ в особі ВАТ "Газпром" забезпечити баланс газу України на умовах контракту від 21 червня 2002 року (з доповненням № 4 до цього контракту від 09 серпня 2004 року) по $50 за тисячу кубометрів.

"Моє бажання допомогти Україні та Вам, Вікторе Андрійовичу, є абсолютно щирим. Я особисто готова в будь-який момент взяти участь у врегулюванні проблем, пов’язаних із енергетичної кризою, за Вашим зверненням дати урядовцям всі необхідні консультації, або – за Вашим дорученням – долучитися до міжнародних переговорів із врегулювання енергетичної проблеми", - говориться в листі Тимошенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування