Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Турменбаші поскаржився Ющенку, як Івченко його заплутував

Неділя, 19 лютого 2006, 21:08

Державний борг України перед Туркменістаном за природний газ становить 158,9 млн. дол. США, причому з них тільки за 2005 рік - 143,3 млн. дол.

Про це повідомив президент Туркменії Сапармурат Ніязов у телефонній розмові з президентом України Віктором Ющенком.

Як повідомляє Туркменістан.Ру, Ющенко поздоровив Ніязова із днем народження й святом Державного прапора, які відзначаються 19 лютого.

Крім того, глави двох держав докладно обговорили питання заборгованості України за поставлений туркменський природний газ, а також перспективи співробітництва в газовій сфері.

Ніязов повідомив, що на переговорах, що пройшли в ці дні у Ашхабаді між керівництвом Міністерства нафтогазової промисловості й мінеральних ресурсів Туркменістану й делегацією України українська сторона виявила неконструктивний підхід.

У зв'язку з цим президент Туркменії звернув увагу на необхідність якнайшвидшого погашення заборгованості України.

Ющенко повідомив, що найближчим часом розгляне питання, пов'язані з погашенням боргу й запевнив, що негайно проінформує про результати розгляду цього питання.

Український лідер запросив Сапармурата Ніязова відвідати Україну з офіційним візитом. Запрошення було з вдячністю прийнято. Строки візиту будуть погоджені по дипломатичних каналах.

У той же день глава Міннафтогазу республіки Гурбанмират Атаєв повідомив Державній службі новин Туркменістану (ТДХ), що українська сторона в ході переговорів виявила неконструктивний підхід і не вжила необхідних заходів для вирішення питання про повну виплату боргу за поставлений туркменський природний газ.

У цій ситуації в туркменської сторони викликали нерозуміння й подив кількаразові заяви в пресі з боку "Нафтогазу" про нібито зроблені повні розрахунки з Туркменістаном і погашення існуючих боргів.

Навіть у ході останніх переговорів делегація НАК "Нафтогаз України" явно не висловила бажання розглянути поставлені туркменською стороною конкретні питання, відзначає агентство. Замість цього були спроби внести плутанину в розрахунки по заборгованості за поставлене паливо.

Настільки неконструктивна позиція НАК "Нафтогаз України", на думку туркменської сторони, ускладнює проведення переговорів про перспективи співробітництва Туркменістану й України в газовій сфері в 2007 році й на наступний період, підкреслюється в повідомленні ТДХ.

Українську сторону на переговорах у Туркменістані представляли глава НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко та міністр палива й енергетики Іван Плачков.

Водночас прес-служба українського президента поки не повідомляла про телефонну розмову з Ніязовим.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування