Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США допоможуть Україні одержати 300 мільйонів доларів

Понеділок, 20 лютого 2006, 10:49

Надання Сполученими Штатами Америки ринкового статусу Україні принесе країні близько 300 мільйонів доларів.

"Вигода, яку одержать вітчизняні підприємці від надання Сполученими Штатами Україні статусу країни з ринковою економікою, відповідає сумі близько $300 млн.", - заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк, слова якого наводить газета "Дело".

Крім того, за прогнозом Тарасюка, із прийняттям такого рішення підвищиться кредитний рейтинг України, і це позитивно вплине на збільшення інвестицій в українську економіку.

Він також заявив, що "прямого зв'язку між вступом до СОТ і наданням статусу з ринковою економікою немає".

"Але ринковий статус – це визнання того, що Україна наближається до встановлених США критеріїв для підписання двостороннього протоколу", - заявив Тарасюк.

Заступник міністра торгівлі США Девід Семпсон пообіцяв, що двосторонню угоду зі США, яка є "печаткою схвалення" для інших членів СОТ, буде підписано "протягом найближчих декількох тижнів".

Як пояснив юрист компанії "Магістр і партнери" Олег Мальський, ринковий статус змінює формулу визначення демпінгової маржі.

"Раніше, щоб розрахувати цю ціну, брали відповідні показники в так званої "аналогової" ("сурогатної") країни. При такій методології можливості для маніпуляцій при виборі країни величезні", - сказав Мальський.

За його словами, тепер американській компанії, що ініціює антидемпінгове розслідування, доведеться аналізувати українські внутрішні ціни, що вимагає чималих витрат.

"Таким чином, є шанс, що компанії рідше будуть ініціювати ці розслідування", - сказав юрист.

Крім того, якщо раніше для всіх українських експортерів визначали єдину ціну, то тепер для кожного українського підприємства мито буде розраховуватися індивідуально.

Ще один наслідок одержання Україною ринкового статусу - в експортерів з'явилася можливість ініціювати перегляд вже існуючих антидемпінгових заходів, пише газета.

На думку керуючого партнера компанії "Магістр і партнери" Олега Рябоконя, у числі підприємств, що, імовірно, побажають подати на перегляд – хімпідприємства і Нікопольський феросплавний завод.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...