СБУ підставило Ющенка перед світом?

Вівторок, 21 лютого 2006, 09:53

Десять громадян Узбекистану, депортованих з України, були заарештовані відразу після прибуття до Ташкенту.

Про це повідомив заступник керівника громади узбецьких політичних біженців в Україні Хаттам Хаджматов.

"Десятьох людей відправили з Сімферопольського аеропорту звичайним рейсом у супроводі представників узбецьких спецслужб. Є люди, які бачили, що у літак їх садили вже в наручниках. А у Ташкенті їх зустріли працівники міліції і направили до ташкентського міського слідчого ізолятора", - повідомив Хаджматов.

За його словами, всі затримані були причетні до минулорічних подій в Андижані, а троє з них безпосередньо брали участь у мітингу на центральній площі міста.

Депортацію узбеків до Ташкенту Хаджматов називає "ретельно спланованою акцією українських та узбецьких спецслужб", повідомляє Радіо "Свобода"

Натомість в СБУ заявляють, що узбеків депортували цілком законно, оскільки після відмови Київського суду Сімферополя надати їм статус біженця, вони не подали апеляцію.

"СБУ виконувала рішення суду, який відмовив 10 громадянам Узбекистану у наданні статусу біженців. У зв’язку з тим, що ці особи не подавали апеляції на рішення суду, їх виселили, як було зазначено у судовому вироку. У нас є їхня письмова заява щодо відмови у поданні апеляції", - повідомила речниця СБУ Марина Остапенко.

Як повідомляє радіо "Свобода", суд відмовив їм у наданні статусу біженця 14 лютого, а ввечері цього ж дня їх уже відправили до Ташкенту. Хоча за законом України "Про біженців", на оскарження рішення суду першої інстанції особа має сім днів.

Тим часом російські правозахисники стурбовані примусовою депортацією біженців.

Про це йдеться в оприлюдненому в понеділок відкритому зверненні правозахисників на адресу президента Віктора Ющенка.

Лідери російських правозахисних організацій звернули увагу на те, що правоохоронні органи Криму порушили міжнародні конвенції, які забороняють примусову депортацію політичних біженців до тих країн, де застосовуються тортури та не скасована смертна кара.

Як підкреслюється в документі, напередодні депортовані подали до міграційної служби України прохання про надання їм політичного притулку.

"Принципової настанови надавати притулок політичним біженцям із Середньої Азії не було, а отже, узбеків без відома Києва депортували як осіб, які нелегально перебували на території України", - сказав в інтерв'ю Німецька хвиля експерт руху "За права людини" Євген Іхлов.

Він переконаний, що Узбекистан запросив їхньої видачі, бо депортованих одразу після прибуття до Ташкента взяли під варту.

У відкритому листі російських правозахисників наголошується, що влада України несе відповідальність за подальшу долю депортованих до Узбекистану біженців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...